Opluchting bij Bordeaux en Angers: clubs degraderen tóch niet uit de Ligue 1
i

AFP

Opluchting bij Bordeaux en Angers: clubs degraderen tóch niet uit de Ligue 1

Martijn Baars • 13:35, 13-07-2021 / Laatste Update: 18:05, 08-01-2024

Girondins Bordeaux en Angers blijven tóch in de Ligue 1 actief. Door financiële problemen waren beide Franse clubs teruggezet naar de Ligue 2, maar een beroepscommissie heeft dat besluit maandag teruggedraaid.

Na Olympique Marseille (72) is Girondins Bordeaux de club die de meeste seizoenen (69) op het hoogste Franse niveau heeft gespeeld. Sinds 1992 speelt de club ook al onafgebroken in de Ligue 1, maar daar zou volgend seizoen verandering in komen. Door financiële problemen zou de club terug worden gezet naar het 2e niveau, hoewel de club vorig seizoen gewoon 12e werd en zich in sportief opzicht dus gemakkelijk handhaafde. 

'De club is gered'

Na de uitspraak dat de club naar de Ligue 2 werd gezet, kondigde de club uit Bordeaux direct een hoger beroep aan en dat pakte dus goed uit. Maandag werden de overnameplannen van Gérard Lopez gepresenteerd en goedgekeurd, tot grote vreugde bij Lopez: "De club is gered! Dit geeft een enorme vreugde, die ik deel met iedereen die ons in dit project hebben gesteund en die hebben gevochten om deze geweldige club te redden. Er wordt nu een nieuwe pagina in de clubgeschiedenis geopend en daarop gaan we met z'n allen schrijven."

Angers gered dankzij transfers

Angers mag ook in de Ligue 1 blijven. De nummer 13 van het afgelopen seizoen werd gered door de verkoop van Rayan Aït-Nouri. Hij speelde vorig seizoen al op huurbasis bij Wolverhampton Wanderers, maar de Premier League-club heeft hem deze zomer voor ruim 11 miljoen euro definitief overgenomen. Ook leende de club 7 miljoen euro die terugbetaald zal moeten worden met de verkoop van spelers. Middenvelder Angelo Fulgini zou daar de belangrijkste gegadigde voor zijn. Hij zou 15 miljoen euro op moeten leveren.

Competitie

In de opzet van de Ligue 1 verandert voor komend seizoen niks. De organisatie had al rekening gehouden met de uitspraak en Bordeaux en Angers 'gewoon' ingedeeld in de hoogste competitie. Komend seizoen strijden 20 teams in de hoogste Franse competitie om de titel. Mét Bordeaux, Angers en promovendi Troyes en Clermont.