Organisaties doen oproep aan FIFA: 'Maak situatie om mensenrechten doorslaggevend'
i

Getty Images

Organisaties doen oproep aan FIFA: 'Maak situatie om mensenrechten doorslaggevend'

Rick Kraaijeveld • 10:49, 22-06-2023 / Laatste Update: 21:43, 11-12-2023

Een groep organisaties, waaronder Amnesty International, heeft de FIFA opgeroepen goed op de situatie rondom mensenrechten te letten bij het toewijzen van grote toernooien. Vorig jaar bij het WK in Qatar kwam hier immens veel kritiek op. Nu lijkt hetzelfde te gebeuren met het bid op WK voetbal in 2030, waar Saoedi-Arabië zich kandidaat gaat stellen.

De groep heet Sport & Rights Alliance en willen dat iets als in Qatar nooit meer gaat gebeuren. Amnesty hield een opiniepeiling onder inwoners van 15 landen en ze willen dat de FIFA deze zwaar laat meewegen tijdens het maken van een keuze.

Onderzoek

Het onderzoek laat zien dat de meerderheid (53%) van de mensen het erg belangrijk vindt - of zelfs de beslissende factor moet zijn - dat de mensenrechten in een land dat zich verkiesbaar stelt op orde zijn. In Nederland kwam dit uit op 62%.

Stephen Cockburn, van de economische en sociale rechtvaardigheid bij Amnesty, zei het volgende over de resultaten: "Het is duidelijk dat het publiek wil dat mensenrechten een hoge prioriteit hebben, zodat tijdens het WK het voetbal centraal staat en het toernooi geen platform biedt voor uitbuiting, onderdrukking of discriminatie."

Strenge normen

Hij vindt daarom dat FIFA rekening moet houden met de strengste normen op dat gebied. "Ze moeten duidelijke actieplannen voor de mensenrechten eisen en elk bod afwijzen dat niet geloofwaardig laat zien hoe ernstige mensenrechtenrisico’s worden voorkomen."

Voor het WK 2026 werd er voor het eerst gekeken naar de mensenrechtencriteria nadat de aanstellingen bij Rusland en Qatar in 2018 en 2022 dubieus bleken. Amnesty is bang dat die lijn niet wordt doorgetrokken en er weer luchtig naar gekeken zal worden voor 2030, met Saoedi-Arabië dus in de race.