Osasuna stapt naar CAS en mag toch de Conference League in: matchfixing geen probleem
i

Getty Images

Osasuna stapt naar CAS en mag toch de Conference League in: matchfixing geen probleem

Rick Kraaijeveld • 14:52, 25-07-2023 / Laatste Update: 07:23, 08-01-2024

Osasuna mag toch in de Conference League spelen, zo heeft het CAS (sporttribunaal) besloten. Gezien de ranglijst is dat ook helemaal niet gek, ze werden 7e in LaLiga wat recht geeft op play-offs van de Conference League. De UEFA wilde ze echter bannen uit een Europese competitie voor 1 jaar vanwege een vermeend matchfixingschandaal 10(!) jaar geleden. Dat argument bleek geen stand te houden.

Osasuna plaatste zich via de competitie voor de play-offs van de Conference League, maar kregen van de UEFA al gauw te horen dat zij niet mee mochten doen en dat hun plek naar Athletic Bilbao zou gaan. Daar lieten de Los Rojillos het niet bij, en gingen in hoger beroep. Ook dat werd verloren dus was het tijd om naar het CAS te gaan. Wat was er nou eigenlijk precies aan de hand dan?

Matchfixing

De UEFA heeft aanwijzingen dat er in 2013 en 2014 praktijken gaande waren bij die club die leken op matchfixing. Het bestuur zou actief bezig zijn geweest om een wedstrijd te beïnvloeden. Maar dat bestuur is allang niet meer in dienst en in 2015 diende de club zelf ook al een aanklacht in tegen het bestuur. De Spaanse rechter vond toen dat het niet nodig was de club nog erger te straffen. De UEFA nu dus wel.

Het CAS heeft besloten dat Osasuna niet gestraft hoeft te worden voor deze vermeende acties van een bestuur dat al jaren niet meer bij de club verbonden is. Osasuna is zelf ook evengoed slachtoffer van de acties van dat bestuur, dus mogen ze alsnog gewoon meedoen aan de play-offs voor de Conference League.