Overname ADO: Chinezen hoeven nog maar 6 miljoen euro van Amerikaanse investeerders, tegen 1 voorwaarde
i

Mischa Keemink

Overname ADO: Chinezen hoeven nog maar 6 miljoen euro van Amerikaanse investeerders, tegen 1 voorwaarde

Martijn Baars • 17:14, 20-04-2021 / Laatste Update: 06:28, 07-01-2024

ADO Den Haag-eigenaar United Vansen is op hoofdlijnen tot een akkoord gekomen met Amerikaanse investeerders over de verkoop van de Haagse voetbalclub. Maar om de deal daadwerkelijk door te laten gaan, is het cruciaal dat de nieuwe eigenaren binnen 2 dagen 2 miljoen euro overmaken naar ADO.

Otium Group, een Amerikaanse vastgoedbedrijf dat nadrukkelijk actief is in de sportwereld, is 1 van de investeerders die ADO Den Haag wil kopen. Van hen was al eerder bekend dat ze met United Vansen (UVS), de Chinese eigenaar van de club, in gesprek zijn geweest over een overname. Maar het was ook duidelijk dat zij alleen niet genoeg geld hadden om United Vansen af te lossen. Zij krijgen nu enerzijds hulp van het Amerikaanse bedrijf Neltex Sports, dat eigenaar is van meerdere sportteams. Maar de grootste geldschieter achter de op handen zijnde deal moet investeringsmaatschappij World Soccer Holdings worden.

2 miljoen euro

Gebundeld zijn de Amerikaanse partijen in staat om te voldoen aan de sterk verlaagde vraagprijs die UVS hanteert. Waar een potentiële koper niet al te lang geleden nog richting de 10 miljoen euro moest kunnen ophoesten, bedraagt het principeakkoord tussen de Chinezen en de Amerikanen nu ‘slechts’ 6 miljoen euro. Dat is inclusief de 2 miljoen aan garantie die UVS afgelopen zomer afgaf, maar nog niet aan voldeed. Het naderende kort geding tussen ADO en de Chinese eigenaar, kan daar een grote rol in spelen. De Haagse club heeft die 2 miljoen acuut nodig en daagt UVS daarom voor de rechter.

Rechtszaak niet nodig

De grootaandeelhouder probeert die rechtsgang nog net te voorkomen en heeft daarom de vraagprijs drastisch verlaagd. Als de Amerikanen de 2 miljoen waarnaar ADO zo hunkert nog voor het kort geding van aanstaande donderdag ochtend naar Den Haag overmaakt, hoeft de rechtszaak niet door te gaan en worden de handtekeningen onder het overnamecontract gezet.