Paul Pogba stapt naar CAS om dopingschorsing aan te vechten
Paul Pogba © Getty Images

Paul Pogba stapt naar CAS om dopingschorsing aan te vechten

15:19, 29-02-2024 / Laatste Update: 15:19, 29-02-2024

Paul Pogba heeft zijn schorsing te horen gekregen. De Franse middenvelder van Juventus werd aan het begin van het seizoen betrapt op doping. De ooit duurste voetballer ter wereld moet nu een aantal jaar vanaf de kant toekijken; Pogba is voor vier jaar geschorst, maar gaat in beroep tegen de beslissing.

Na een wedstrijd tegen Udinese aan het begin van dit seizoen werd er bij de Fransman een dopingtest gedaan. Pogba speelde dat duel niet mee. De resultaten van deze test gaven een te hoog testosterongehalte aan en ook na een tweede test kwam dit naar voren.

Nu is de voetballer geschorst voor vier jaar, waardoor hij pas in 2028 weer mag voetballen. Dan zou de Fransman 34-jaar oud zijn.

In beroep

Op zijn sociale media spreekt Pogba zich uit over de schorsing en geeft hij aan naar het CAS (Court of Arbitration for Sport) te stappen. "Ik ben verdrietig, geschrokken en ontstemd dat alles waar ik in mijn professionele loopbaan voor heb gewerkt, van mij afgepakt word", stelt de Fransman.

"Wanneer ik los bij van alle restricties zal het volledige verhaal duidelijk worden, maar ik heb nooit bewust supplementen genomen die de anti-dopingregels schenden. Als een professional zou ik nooit iets nemen in de vorm van doping om mijn prestaties te verbeteren. Als gevolg van de vandaag genomen beslissing zal ik deze schorsing aanvechten bij het CAS."

Duurste speler

Pogba stond een half decennium geleden nog te boek als een van de grootste talenten/spelers binnen het voetbal. De Fransman speelde in de jeugd van Manchester United, maar vertrok naar Juventus. In Turijn maakte hij furore en liet hij zich zien aan het grote publiek. De Fransman won vier keer de Italiaanse landstitel met De Oude Dame.

Vervolgens keerde hij terug naar Engeland. Manchester United haalde de Fransman terug en deed dit door een flinke som geld op tafel te leggen: maar liefst 105 miljoen euro. Bij The Red Devils kwam Pogba echter niet goed uit de verf. Elk jaar werd het steeds iets minder.

In de zomer van 2022 keerde hij terug naar Turijn. Juventus pikte hem op. Sindsdien ging het helemaal bergafwaarts met de loopbaan van de middenvelder. Hij speelde maar tien duels sinds zijn terugkeer bij Juve en was veelal geblesseerd.

Privé

Ook privé liep het allesbehalve op rolletjes voor Pogba. Zo werd zijn huis in Engeland overvallen en onder meer zijn gouden medaille van het WK uit 2018 werd gestolen. Zijn twee kinderen lagen op moment van de overval op bed.

Verder kampte Pogba met een depressie en werd hij afgeperst door criminelen, onder wie vrienden van en zelfs zijn broer Mathias Pogba. De oud-speler van Sparta eiste geld van Paul.

Het dopingschandaal warin hij daarna belandde lijkt de kers op de taart en het einde van de loopbaan van Pogba als profvoetballer te zijn. De 30-jarige middenvelder is voor vier jaar geschorst en kwakkelde al een hele tijd met zijn fitheid. Of we Pogba nog terugzien in het profvoetbal is dus maar de vraag.