Zoveel geld staat er vanavond op het spel voor PSV tegen Benfica: enorm verschil tussen CL en EL
i

ANP

Zoveel geld staat er vanavond op het spel voor PSV tegen Benfica: enorm verschil tussen CL en EL

Martijn Baars • 14:45, 24-08-2021 / Laatste Update: 21:03, 05-01-2024

PSV speelt vanavond (21.00 uur) de beslissende return tegen Benfica voor een plek in de poulefase van de Champions League, nadat de ploeg van Roger Schmidt de afgelopen weken al overtuigend afrekende met Galatasaray en FC Midtjylland. Hoe veel geld staat er eigenlijk op het spel?

De wedstrijd van vanavond draait eigenlijk vooral om heel veel geld. Oke, en de sportieve eer. De startpremie voor de Champions League bedraagt voor alle clubs in het hoofdtoernooi 15,65 miljoen euro. In de Europa League, waar AZ zich voor hoopt te plaatsen, ligt dat bedrag met 3,63 miljoen véél lager. Als PSV Benfica NIET uitschakelt, moet het naar de Europa League. In de nieuwe Europese Conference League is de startpremie 2,94 miljoen.

Zege en gelijkspel

Feyenoord lijkt daar met de 5-0 zege op Elfsborg wel zeker van, Vitesse speelde met 3-3 gelijk in de heenwedstrijd tegen Anderlecht. Ook tijdens de groepsfase van de Champions League is er nog veel geld te verdienen voor Ajax en mogelijk dus ook voor PSV wanneer het vanavond afrekent met Benfica. Per overwinning keert de UEFA namelijk 2,8 miljoen uit en een gelijkspel is nog altijd goed voor 930.000 euro.

Ajax in 2018/2019: 78 miljoen euro

PSV zou in de poulefase met alle premies zo'n 28 miljoen euro bij elkaar kunnen spelen. Ajax speelde in het seizoen 2018/2019, toen het op een paar seconden van de finale kwam, liefst 78 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar in de Champions League. In de totale pot van de Champions League zit liefst 2,032 miljard euro, nu we toch met grote bedragen aan het strooien zijn. Kwalificatie voor de achtste finales is 9,6 miljoen euro waard. Het bereiken van de kwartfinales (10,6 miljoen euro), de halve finales (12,5 miljoen) en de finale (15,5 miljoen) wordt nog beter beloond. De winnaar van de finale op 28 mei 2022 in Sint-Petersburg strijkt 20 miljoen euro op.

Uitgoal telt NIET dubbel

Tot dit seizoen zou PSV nog genoeg hebben gehad aan een 1-0 overwinning, nadat de heenwedstrijd in een 2-1 zege voor Benfica eindigde. Vanavond zal dat niet genoeg zijn voor de ploeg van Roger Schmidt. PSV zal minimaal 2 keer moeten scoren om door te gaan. Bij iedere marge van één goal in het voordeel van PSV zal er een verlenging komen in het Philips Stadion.