PSV krijgt 'dankzij' Ajax-directeur Van der Sar toch nog 5 miljoen euro
i

Pro Shots

PSV krijgt 'dankzij' Ajax-directeur Van der Sar toch nog 5 miljoen euro

Martijn Baars • 10:27, 25-08-2021 / Laatste Update: 18:06, 07-01-2024

PSV moet het doen met de groepsfase van de Europa League. Na de grote teleurstelling tegen Benfica in eigen huis dinsdagavond (0-0) zakken de Eindhovenaren af naar het een na hoogste Europese podium. Dat doet het wel met de wetenschap dat de club 5 miljoen euro extra krijgt.

'Vroeger' kreeg de verliezer van de laatste voorronde van de Champions League 2 miljoen euro en de winnaar 3 miljoen euro. Maar dankzij inbreng van Ajax-directeur Edwin van der Sar werd die regel aangepast. Aangezien de winnaar al een flink bedrag kreeg door zich te plaatsen voor de groepsfase van de CL, gaat die 5 miljoen euro sinds kort in z'n geheel naar de verliezer.

Grote kansen gemist

Van der Sar bedacht die regelwijziging in zijn functie als lid van de ECA, de vakgroep van een hoop Europees spelende voetbalclubs. Een schrale troost dus voor PSV, dat kansen genoeg kreeg om er tegen Benfica in ieder geval een verlenging uit te slepen, maar Madueke, Zahavi (lat) en Vertessen grote kansen zag missen.

3,63 miljoen euro

PSV rook aan het startgeld van de Champions League, dat 15,65 miljoen euro was. In plaats daarvan krijgt de club het schamele bedrag van 3,63 miljoen euro voor de Europa League. Met de 5 miljoen 'verliezersbonus' van Van der Sar wordt dat dus wel 8,63 miljoen euro.