Real Betis wint Copa del Rey door Valencia (met bankzitter Cillessen) via penalty's te verslaan

Eimert Pruis • 09:15, 24-04-2022 / Laatste Update: 04:20, 12-12-2023

Real Betis heeft in zijn eigen geliefde stad Sevilla (Olympisch stadion) de Copa del Rey gewonnen. In een boeiende finale werd Valencia, waar Jasper Cillessen geen droominvalbeurt kreeg, via penalty's aan de kant gezet. Na 120 minuten voetballen stond het nog 1-1.

Voor Real Betis was het de 3e keer dat de Copa del Rey werd gewonnen. In 1977 en 2005 won Betis het bekertoernooi ook. Vorig jaar werd de Copa del Rey gewonnen door FC Barcelona, waar trainer Ronald Koeman het toen nog voor het zeggen had. Athletic Bilbao werd met 4-0 verslagen.

Fysieke strijd met vleugjes klasse

De 1e helft was veel strijd met 2 ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Ook lieten ze met de 2 goals (1-1-ruststand) zien wel degelijk goed te kunnen voetballen en niet alleen fysieke kracht te gebruiken. De 1-0 van Betis was een goal over heel veel schijven. Rustig opbouwend tot de voorzet en de kopbal van Borja Iglesias.

De geweldige aanloop naar de 1-0

Steekpassje en stiftje om van te smullen

De 1-1 van Hugo Duro was ook een beauty. Een counter uit het boekje. Supersnel schakelde Valencia om. Het supertalent Ilaix Moriba (gehuurd van RB Leipzig) gaf een subliem steekpassje buitenkant voet op de dieplopende Duro. Die schoot niet hard binnen, nee hij liftte de bal met een heel fijn stiftje over doelman Claudio Bravo heen.

Zet deze goal heel vaak op repeat!

Valencia explosief uit de kleedkamer

Valencia kwam heel goed uit de kleedkamer. Weer Duro had de voorsprong op zijn voeten, maar de bal ging net over. Daarna had Moriba een gigantische kans, maar hij raakte de bal uit de lucht helemaal verkeerd (bijna ingooi).

Betis voert druk op in eigen stadion

Vervolgens had vooral Betis balbezit. Vooral in het 2e gedeelte van de 2e helft werd de Sevillaanse druk opgevoerd. Betis speelde ook in eigen stad, lekker makkelijk voor de vele fans. In Estadio de La Cartuja, dat ook het nationale olympische stadion is. Het resulteerde in een bal op de palo van Juanmi.

1-1 na 90 minuten

Betis wilde nog wel een penalty toen Nabil Fekir over de knie bij Carlos Soler ging. Fekir is een beetje een duikelaar en dat weet de scheidsrechter ook natuurlijk en dus geen pingel. Ondanks kansen aan beide zijden werd er uiteindelijk niet meer gescoord en dus moest er verlengd worden.

Zenuwen

In de verlenging gingen de zenuwen een grote rol spelen. Voor beide clubs is de Copa del Rey een hele grote prijs natuurlijk. Er gebeurde niets noemenswaardigs meer en dus gingen we naar penalty's. Een omgekeerde rol voor Cillessen, waarin hij deze keer als invalkeeper de pingels mocht stoppen, bleef uit. Yunus Musah van Valencia was de enige die een strafschop miste en na de winnende van Juan Miranda was het feest in Sevilla.