Ryan Gravenberch heeft het moeilijk met rol als bankzitter bij Ajax: 'Nog nooit gehad'
i

Pro Shots

Ryan Gravenberch heeft het moeilijk met rol als bankzitter bij Ajax: 'Nog nooit gehad'

Martijn Baars • 13:20, 22-02-2022 / Laatste Update: 05:32, 12-12-2023

‘Dat wil ik ook’, zei Ryan Gravenberch (19) toen hij Ajax zag stunten in de knock-outfase van de Champions League. 3 jaar later is het zover. Het toptalent, dat nu op de bank is terechtgekomen, krijgt zijn eerste en mogelijk laatste kans om met Ajax de Europese elite af te bluffen.

Gravenberch kwam sterk uit de winterstop, tegen Utrecht en PSV. Tot hij zich voor het duel met Heracles liet testen op corona. "Ik voelde niks, dus ik dacht die is sowieso weer negatief", zegt hij tegen het AD. "Ik schrok me rot toen bleek dat ik positief testte. Thuis werd ik helemaal gek. Ik wilde naar buiten. Het veld op. Als liefhebber wil je voetballen. Dat mag alleen niet, ondanks dat je je niet ziek voelt. Toen ben ik buiten maar veel gaan rennen."

'Niemand wil op de bank zitten'

Voor zijn plek in het elftal vreesde Gravenberch niet. "Ik baalde vooral dat ik trainingen en wedstrijden ging missen." Thuis zag hij Ajax schitteren tegen Heracles (3-0) en Vitesse (5-0, beker). Eenmaal terug nam hij plaats op de bank. "Dat was niet gek. Ik was er even uit en de boys hadden het goed gedaan", blikt Gravenberch, die gretig inviel tegen FC Twente, terug. "Ik was hongerig. Je wilt laten zien dat je erin hoort. Niemand wil op de bank zitten. Ik ook niet."

'Zaak om je terug te vechten'

Dat deed Gravenberch de afgelopen 12 jaar af en toe. "Sinds mijn 7e, toen ik hier bij de F1 kwam, heb ik eigenlijk altijd wel een basisplaats gehad. Dit heb ik eigenlijk nooit eerder in mijn carrière gehad. Vroeg of laat krijg je ermee te maken. Dan is het gewoon zaak om je terug te vechten. Zeker nu de Champions League weer begint. Daar kijk je van alles het meest naar uit."