Saaie finale wordt pas in penaltyserie beslist: Spanje wint de Nations League

Rick Kraaijeveld • 01:33, 19-06-2023 / Laatste Update: 11:04, 08-01-2024

Spanje is de winnaar geworden van de Nations League. In de finale werd het 0-0 tegen Kroatië in reguliere speeltijd. Lang bleef het 0-0 ondanks wat kansjes over en weer. Pingels waren nodig om een winnaar te kiezen. Dat werd dus uiteindelijk Spanje nadat Dani Carvajal de beslissende pingel erin schoot.

Spanje begon de wedstrijd een stuk scherper dan Kroatië en zorgde dan ook voor de meeste dreiging. In minuut 10, toen de halve Kuip ging zingen voor Luka Modric om langer te blijven, snoerde Spanje bijna die 20.000 monden. Gelukkig voor Kroatië ging het schot van afstand net langs de paal.

Het was verder een ontzettend lekker sfeer in De Kuip, waar de Kroaten op de tribune flink huis hielden. Dat ging over op het veld. Na een minuut of 20 kwam Kroatië beter in het spel en kregen ze serieuze kansen via Ivan Perisic. Ook Mario Brozovic had een heerlijke actie, alleen raakte niemand zijn bal aan toen hij die voor gaf.

Volley!

Na de rust ging Kroatië goed door met druk zetten. Al na 5 minuten kwamen ze even heel dicht bij. Perisic gaf een gevaarlijke voorzet waar keeper Unai Simon niet bij kon, rechtsback Jorip Juranovic wilde de bal op goal volleren maar dit werd een afzwaaier van jewelste.

In de 56e minuut was het de beurt aan Spanje. Jordi Alba gaf de bal van links voor en Marco Asensio kon de bal keurig op goal koppen. Alleen kopte hij hem net aan over de lat heen. Het was de beste kans tot dan toe in de wedstrijd.

Daarna kakte de wedstrijd een beetje in en leek het op een 0-0 uit te lopen. Dat zou ook niet gek zijn, want van de laatste 11 KO-wedstrijden van Kroatië werden er 8 de brilstand: 0-0. Even veerde het publiek op van haar stoelen toen Fabian Ruiz zag dat keeper Dominik Livakovic uit zijn doel was. Zijn poging tot een lobje viel echter op het dak van het doel.

Fati

De allergrootste kans was in de laatste 10 minuten voor de perfect ingevallen Ansu Fati. Hij stond op 10 meter van de goal toen hij plots de bal voor zijn voet kreeg, maar zijn harde inzet werd geweerd op de doellijn. Het bleek de laatste echte aanval van de reguliere speeltijd te zijn: verlengen dus.

Verlenging

De verlenging werd een schaakspel waar geen van de ploegen uit kwam. Vlak voor het einde van de 1e helft van de verlenging kreeg de ingevallen Dani Olmo een grote kans vanuit de rebound maar hij schoot hoog over.

Kroatië vond het wel best en hun enige idee voor de verlenging was verdedigen. In de 2e helft was het ook weer Olmo die bijna via een rebound scoorde, maar zijn schot werd nog aangeraakt en ging dus naast. Spanje had geen trek in pingels maar ze kwamen niet voorbij de Kroatische verdediging. Het werd dus: pingels.

Penalties

Die gingen feilloos binnen. De pingels waren allemaal onhoudbaar voor de keepers, die telkens de verkeerde hoek indoken. Tot de 4e pingel van Kroatië; Lovro Majer miste. Hij schoot hard, maar totaal niet in de hoek. Waardoor Unai Simon de bal prima kon pareren. Asensio kon op zijn beurt scoren, waardoor Spanje het voordeel had. Maar de beslissende penalty van Spanje werd door Aymeric Laporte keihard op de lat gejaagd. Dus was er een sudden death nodig.

De daarop volgende penalty werd gemist door Bruno Petkovic, waardoor het weer voordeel weer bij Spanje lag, Carvajal wist wel te scoren en daarmee won hij de wedstrijd voor Spanje.