Santiago Giménez over duels met wereldtop: 'Ik deed mijn shirt uit, overal blauwe plekken'
i

Getty Images

Santiago Giménez over duels met wereldtop: 'Ik deed mijn shirt uit, overal blauwe plekken'

Rick Kraaijeveld • 08:56, 28-12-2023 / Laatste Update: 16:32, 08-01-2024

Santiago Giménez blikt met zijn vader Christian Giménez in het Algemeen Dagblad terug op een succesvol 2023. Daar spreekt hij ook over de 3 zwaarste tegenstanders dit jaar. Vooral Antonio Rüdiger wordt genoemd. "Als ik hem probeerde af te houden, pakte hij de top van mijn vinger en draaide die om. Tot het gevoel dat hij breekt."

Giménez was dé revelatie van het seizoen in de Eredivisie. Voor Feyenoord reeg hij de goals aaneen en hij werd ook kampioen met de club uit Rotterdam. Hoe jong hij ook nog is, er waren veel leermomenten voor hem. "Die strijd die je tegen deze jongens moet leveren", vertelt hij over duels met Rüdiger, Chris Smalling en José Giménez, "Dat had ik nog niet eerder meegemaakt."

Knijpen

Hij geeft een voorbeeld van de duels met Rüdiger, die hij trof met Mexico in een oefeninterland. "Toen ik mijn shirt uitdeed, had ik overal blauwe plekken van het knijpen en de huid omdraaien." De Duitse verdediger hield er ook rare technieken op na om Giménez af te leiden. "En hij zat steeds dicht met zijn mond bij mijn oor en schreeuwde dan keihard. 'Lelele Lelele' of zoiets. Het was echt een leerschool. Next level verdedigen."

Geliefd

Giménez is uitgegroeid tot een publiekslieveling op Zuid en waardeert dat enorm. "Ik vloog van Mexico City naar Schiphol en daar stonden supporters met Mexicaanse vlaggen op mij te wachten. Eerst denk je: hoe kan dit? Maar bij mijn eerste wedstrijd zag ik op de tribunes mensen met sombrero’s en ik dacht aanvankelijk echt dat ik het niet goed had verstaan toen mijn naam werd gezongen."

Het Legioen geeft hem vertrouwen geeft hij zelf aan: "Als ik een kans mis, dan scanderen ze allemaal mijn naam. Dat geeft zoveel zelfvertrouwen." Soms iets té veel, vindt zijn vader. Want die is nog altijd niet te spreken over de gemiste panenka van Santi tegen RKC. "Ik zat in Argentinië met allemaal ooms en tantes van Santi te kijken. En dan zo’n mislukte strafschop. Het ergste is: ik ken hem zo goed, dus ik zag al dat hij het zo ging proberen."