Saoedi-Arabië: WK 2034 kan bij ons ook gewoon in de zomer
i

Getty Images

Saoedi-Arabië: WK 2034 kan bij ons ook gewoon in de zomer

Martijn Baars • 12:52, 01-11-2023 / Laatste Update: 19:55, 07-01-2024

Als het aan Saoedi-Arabië ligt, wordt het WK voetbal in 2034 in dat land 'gewoon' in de zomer gespeeld. Dat liet de baas van de voetbalbond van het land woensdag weten tijdens een bijeenkomst. Dinsdag werd het WK van 2034 toegewezen aan de oliestaat.

In Qatar, waar afgelopen winter het WK werd georganiseerd, week de kalender voor het eerst af van een traditioneel 'zomer-WK'. Vanwege de hoge temperaturen in Qatar, werd er tussen half november en half december gespeeld. Volgens buurland Saoedi-Arabië, waar het dus in de zomer net zo heet is, hoeft het WK in 2034 niet per se in de winter gehouden worden.

Technologie

"Maar er zijn veel technologieën die eraan kunnen bijdragen dat we de stadions koel houden", zei de voorzitter van de Saoedische voetbalbond volgens VI. Daarmee geeft hij aan dat voetballen in de zomer prima kan tegen die tijd.

Plannen wordt enorme puzzel

Of het nou in de zomer of de winter gehouden wordt; het plannen van het WK wordt een enorme puzzel. Vanaf het WK van 2026 doen er 16 extra landen mee aan het WK (48 in plaats van 32). Daarmee duurt het toernooi sowieso al veel langer. Daarnaast wordt er in het clubvoetbal ook steeds meer gevoetbald. Zo gaan de Champions-, Europa- en Conference League komend seizoen al op de schop, met liefst 8 (in plaats van 6) wedstrijden per team in de eerste fase. Succes, FIFA!