Scheidsrechters bekend voor het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie: voor het eerst een vrouwelijke scheids
i

REUTERS

Scheidsrechters bekend voor het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie: voor het eerst een vrouwelijke scheids

Martijn Baars • 14:20, 16-03-2021 / Laatste Update: 14:21, 07-01-2024

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland op zaterdag 27 maart in de Johan Cruijff Arena staat onder leiding van de Française Stéphanie Frappart. Nog niet eerder had een vrouwelijke arbiter bij Oranje de touwtjes in handen.

Voor Letland is het de 2e ontmoeting met de 37-jarige Frappart. Vorig jaar september leidde zij het UEFA Nations League-duel tussen Malta en Letland (1-1). Drie maanden daarna debuteerde zij als vrouwelijke scheidsrechter in de Champions League bij Juventus - Dynamo Kiev (3-0).

Erelijst

Op haar erelijst prijken verder het duel om de Europese Supercup 2019 tussen Liverpool en Chelsea (2-2) en de finale van de FIFA Women’s World Cup 2019 tussen de Verenigde Staten en de OranjeLeeuwinnen (2-0).

Turkije-Nederland: Oliver

Oranjes 1e WK-duel, woensdag 24 maart in en tegen Turkije, wordt gefloten door Michael Oliver. De Engelsman leidde in de vorige WK-kwalificatiecampagne ook een wedstrijd van het Nederlands elftal. Dat was in oktober 2017, toen Oranje in Borisov met 3-1 van Wit-Rusland won.

Pinheiro fluit Gibraltar-Nederland

De ploeg van bondscoach Frank de Boer sluit de interlandperiode dinsdag 30 maart af in Gibraltar. De FIFA heeft de Portugees Joao Pedro Silva Pinheiro als scheidsrechter aangesteld. Voor Oranje is het een dubbele eerste kennismaking; een arbiter die nog niet eerder actief was bij de nationale ploeg en een tegenstander waar men nog nooit tegen voetbalde.