Simon Kjaer krijgt prachtige prijs voor heldhaftig optreden na Eriksens hartstilstand: 'Dankbaar voor zijn leiderschap'
i

EPA

Simon Kjaer krijgt prachtige prijs voor heldhaftig optreden na Eriksens hartstilstand: 'Dankbaar voor zijn leiderschap'

Martijn Baars • 18:05, 24-08-2021 / Laatste Update: 21:12, 08-01-2024

Het medische team dat het leven van Christian Eriksen redde en Simon Kjaer, captain van het Deense nationale elftal, hebben de UEFA President's Award 2021 ontvangen. De award is een eerbetoon voor hun belangrijke bijdrage aan het redden van Eriksens leven toen hij een hartstilstand kreeg tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in het Parken Stadion in Kopenhagen.

"Dankzij de snelle reactie van het medische team en de deskundige spoedbehandeling werd Eriksen op het veld gereanimeerd en is nu gelukkig weer op weg naar herstel. Simon Kjaer hielp Eriksen onmiddellijk en toonde uitzonderlijke leiderschapskwaliteiten", zo schrijft de UEFA. "De echte helden van EURO 2020", voegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin daaraan toe. "Dit jaar overstijgt de President’s Award het voetbal. Deze dient als een belangrijke en eeuwige herinnering aan hoe kostbaar het leven is en plaatst alles in ons leven in perspectief”, voegde hij eraan toe.

Troosten vriendin

Kjaer legde Eriksen in een stabiele zijligging, startte de reanimatie, zorgde ervoor dat de Deense spelers een kring om Eriksen vormden en troostte de vriendin van Eriksen. "Ik ben hem enorm dankbaar voor zijn voorbeeldige leiderschapskwaliteiten en zijn enorme moed in deze kritieke situatie", zo loofde Ceferin de verdediger van AC Milan.

Team

Kjaer zelf benadrukte de solidariteit van het gehele team: "Het is iets dat ons de rest van ons leven zal bijblijven. Het team reageerde als een eenheid en als team hebben we de maximale inspanning geleverd om bij elkaar te blijven en zo behulpzaam mogelijk te zijn. Ik probeer het team te leiden op en naast het veld, in elk aspect van het leven, als voetballers en als we samen zijn."

'Dan ben ik ook gelukkig'

Over Eriksen: "Ik ken Christian al vele jaren. Hij heeft een geweldige familie, hij heeft veel vrienden en veel teamgenoten die het beste voor hem willen. Zolang hij gelukkig is en zijn familie ook ben ik gelukkig."

Bewondering

Ceferin is dan ook vol bewondering over alle winnaars van de UEFA President's Award: "Toen Christian in elkaar zakte op het veld in Kopenhagen was ik samen met miljoenen andere voetbalfans diep geschokt en bezorgd. Tot ieders grote vreugde en opluchting werd het leven van Christian uiteindelijk gered dankzij de ongekende professionaliteit van het medische team. Ik heb de grootste bewondering voor de artsen en het medisch personeel voor hun uitstekende reactie en kalmte."