🎥​ | Striemend fluitconcert van Kosovo-fans tijdens volkslied van Israel

Martijn Baars • 12:22, 13-11-2023 / Laatste Update: 20:29, 04-01-2024

Fans van Kosovo zorgden zondagavond voor een striemend fluitconcert tijdens het volkslied van Israël, dat de eerste interland speelde sinds het uitbreken van de oorlog. Terwijl de spelers van Israël hun steun betuigden aan de gegijzelden, kwam er flink wat boegeroep vanaf de tribunes.

De spelers van Israël toonden voorafgaand aan de wedstrijd, tijdens het volkslied Hatikva, met hun handen een gebroken hart. Daarmee wilden ze steun betuigen aan alle slachtoffers en de minstens 239 gijzelaars die door de terroristen van Gaza worden vastgehouden. Met het halve hart wilde de selectie van Israël aantonen dat hun hart niet heel is zonder hun terugkeer, zo schrijft The Times of Israel.

Emoties

Het zorgde voor veel emoties bij de spelers en stafleden van Israël, die elkaar met tranen in de ogen opzochten voor steun. Een hart onder de riem kwam er niet vanaf de tribunes, aangezien het Israëlische volkslied werd overstemd door het boegeroep van de fans op de tribunes.

Veel moslims

In Kosovo is 96 procent van de bevolking moslim. Ook in Gaza is het overgrote deel van de bevolking islamitisch. Op social media riepen Kosovaren voorafgaand aan de wedstrijd op om Israël de toegang tot het land te ontzeggen.

Eerst zonder, toen met publiek

Uit vrees voor ongeregeldheden werd er besproken of de wedstrijd achter gesloten deuren moest worden afgewerkt, maar uiteindelijk kregen 14.000 Kosovaren toegang tot het stadion. "Na een gesprek met de UEFA werd besloten om de wedstrijd met toeschouwers te spelen", vertelde Agim Ademi, de voorzitter van de Kosovaarse voetbalbond. Wel werden er extra maatregelen genomen door de politie.

Hamas-aanval

Kosovo won het duel met 1-0 dankzij een treffer van voormalig Vitesse-speler Milot Rashica (nu Besiktas). Het duel zou eigenlijk op 15 oktober worden gespeeld, maar daar ging een streep doorheen nadat Hamas-strijders op 7 oktober de grens met Israël overstaken en ongeveer 1.200 mensen om het leven brachten. Israël speelt woensdag het inhaalduel met Zwitserland.