Stront aan de knikker in Brazilië: 16 verdachten in grote matchfixingzaak
i

Getty Images

Stront aan de knikker in Brazilië: 16 verdachten in grote matchfixingzaak

Rick Kraaijeveld • 11:15, 11-05-2023 / Laatste Update: 01:05, 12-12-2023

Het is goed mis in Brazilië. De voetbalcompetitie heeft te maken met een matchfixing-schandaal, zo meldt justitie daar. In de afgelopen jaren zouden er zeker 13 wedstrijden gefixt zijn op de 2 hoogste niveaus in Brazilië. Er zijn 16 personen aangeklaagd, de meeste daarvan zijn profvoetballers.

De voetballers zouden medeplichtig zijn aan matchfixing. Voor geld dat zij van criminelen kregen, zouden zij de wedstrijd bewust hebben beïnvloed. Het zou niet alleen gaan om het beïnvloeden van de uitslagen, maar ook een bewuste kaart pakken valt onder de verdenkingen. Sommige voetballers zouden ook zelf illegaal aan het gokken zijn.

De verdachten

De spelers komen niet uit voor de minste clubs: Cruzeiro, Fluminense en Athletico Paranaense. 1 van de verdachte speelt voor Colorado Rapids in Amerika, hij is direct geschorst door die club.

CBF, de Braziliaanse voetbalbond is geschokt en verleent alle medewerking aan het onderzoek dat gestart zal worden. De competitie zal niet stilgelegd worden.

Onderzoek

De Minister van justitie liet op Twitter weten dat er bewijs is van manipulatie en dat de federale politie een zaak is gestart. De voorzitter van CBF reageerde daarop: "We werken samen met de wereldvoetbalbond FIFA, andere internationale organisaties en de Braziliaanse clubs en instanties aan de bestrijding van fraude en andere misdaden binnen het voetbal."

Hij laat weten dat bij concrete verdenkingen de spelers direct geschorst worden.