Studie wijst uit: oud-profvoetballers 3 keer zoveel kans op dementie
i

Getty Images

Studie wijst uit: oud-profvoetballers 3 keer zoveel kans op dementie

Rick Kraaijeveld • 23:57, 09-06-2023 / Laatste Update: 03:12, 12-12-2023

Een onderzoek aan de universiteit van Notthingham heeft uitgewezen dat oud-profvoetballers ruim 3 keer zoveel kans hebben om dementie te krijgen dan de normale bevolking. Dit onderzoek is gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA). Het is niet het eerste onderzoek dat dit aantoont.

Dokter Charlotte Cowie is het hoofd van de medische commissie van de FA en vindt dat er gesproken moet worden over deze studie. "We zullen verder onderzoek doen en met met alle belanghebbenden in deze sport proberen oplossingen te vinden. Het is complex."

Veel voorbeelden

Er zijn verschillende voorbeelden die aantonen dat er een verband te zien is. Neem het team van Manchester United dat in 1968 de Europa Cup 1 won. 8 leden van dat team zijn door de jaren heen met dementie gediagnostiseerd.

Oud-voetballer Nobby Stiles overleed in 2020 en zijn familie besloot autopsie te laten verrichten. "We troffen een ziekte aan die bekend staat als chronische, traumatische encefalopathie. We associëren dit met hersentrauma en de blootstelling aan klappen tegen het hoofd", zei neuropatholoog Willie Stewart.

Er worden kleine stappen gezet: er zijn strengere regels met betrekking tot hoofdletsel. Zo telt een wissel wegens hoofdletsel niet mee bij de aantal wissels die je mag doorvoeren. Zo wordt het niet een sportieve kwestie of je iemand met hoofdpijn laat spelen of niet.