Supportersgeweld loopt uit de klauwen: Zo veel stadionverboden zijn er al opgelegd
i

ANP

Supportersgeweld loopt uit de klauwen: Zo veel stadionverboden zijn er al opgelegd

Martijn Baars • 10:26, 05-11-2021 / Laatste Update: 04:56, 07-01-2024

Het is flink in het nieuws, het supportersgeweld van de afgelopen weken. Het valt ook de KNVB op. Nadat er nét 1/3e van het seizoen is afgewerkt, zijn er al net zo veel stadionverboden uitgedeeld als normaal op de helft: 354 stuks.

"Dat het huidige betaald voetbalseizoen van start is gegaan met een toename van het aantal wanordelijkheden in en om de stadions, is de afgelopen weken helaas overduidelijk geworden. Met deze toename is het aantal sancties dat hiervoor wordt uitgedeeld eveneens gestegen: er worden aanzienlijk meer stadionverboden opgelegd en er lopen momenteel veel meer tuchtzaken dan in de afgelopen seizoenen", aldus de KNVB.

Waarvoor kan je dan een stadionverbod krijgen?

Het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen zoals bier. Op dit vergrijp staat een straf van 9 tot 36 maanden. Voor openlijke geweldpleging zijn 61 stadionverboden opgelegd. De duur daarvan is 36 maanden of meer. Voor het betreden van het speelveld zijn tot nu toe 30 stadionverboden opgelegd (duur 60 maanden) en 24 voor belediging (minimale duur 9 maanden). Voor het afsteken van vuurwerk zijn er tot nu toe 21 stadionverboden opgelegd (duur 18 maanden).