Coëfficiënten dankzij FC Twente: dit leverde het resultaat op voor Nederland
i

Pro Shots

Coëfficiënten dankzij FC Twente: dit leverde het resultaat op voor Nederland

Trevor Wagener • 15:29, 04-08-2023 / Laatste Update: 22:53, 11-12-2023

FC Twente bereikte donderdagavond de volgende kwalificatieronde van de Europa Conference League door na verlenging gelijk (1-1) te spelen tegen het Zweedse Hammarby. Levert zo'n belangrijk Europees gelijkspel, ondanks de 1-0-stand na 90 minuten, eigenlijk wel coëfficiëntenpunten op voor Nederland?

🎥 zie ook: Oosting genoot van mentaliteit bij Twente-spelers 'op een vijandige, aparte avond'

Het antwoord is: ja. Nederland is liefst 0,100 coëfficiëntenpunt rijker na het resultaat van de Tukkers in Scandinavië. Dit is uiteraard zo omdat het Europese resultaat over 2 duels wordt bepaald. De naar eigen zeggen zwaarbevochten zege leverde dus wel íéts op, zij het geen grote schokken.

Coëfficiënten FC Twente

Twente speelde, doordat de punten in de voorrondes - ten opzichte van het hoofdtoernooi - worden gehalveerd, pas 0,3 punten bij elkaar. Het behalen van de volgende (kwalificatie)ronde leverde daarbij ook nog géén bonuspunten op.

De coëfficiëntenlijst is 1 grote rekensom van de prestaties per voetballand van de afgelopen 5 seizoenen. De plekken voor Europees voetbal worden met een jaar vertraging 'uitgedeeld' op basis van deze lijst. Elk resultaat in ieder Europees voetbaltoernooi (Champions League, Europa League of Conference League) is punten waard. In de voorrondes gaan deze dus nog door de helft, en soms zijn er bonuspunten te pakken.

Co-wacht-ëfficiënten

Uiteindelijk gaan alle punten op 1 hoop, waarna ze gedeeld worden door het aantal teams dat een voetballand voor aanvang van het voetbaljaar heeft ingeschreven.

Met de hakken over de sloot, maar 🇳🇱FC Twente gaat door! 1-1 is genoeg voor de volgende ronde en levert 0.100 coëfficiëntenpunt op! pic.twitter.com/lkn9QNTEDu

— Coëfficiënten (@uefacoef) August 3, 2023