Verbod op capuchons in voetbalstadions? 'Die gastjes doen die hoodies met voorbedachten rade aan'
Johan Derksen ergert zich aan de hooligans die altijd capuchons dragen naar voetbalstadions. ©Talpa

Verbod op capuchons in voetbalstadions? 'Die gastjes doen die hoodies met voorbedachten rade aan'

08:49, 23-01-2024

Johan Derksen had maandagavond geen goed woord over voor de relschoppers die zondagmiddag Vitesse-Feyenoord verstoorden. Hij ergerde zich vooral aan de kleding die dat soort gasten altijd dragen. Hij vindt dat het verboden moet worden om een capuchon te dragen naar een voetbalwedstrijd.

Dat is niet Derksens eigen idee, maar dat van politicus Pieter Omtzigt. Maar Derksen was het daar bij Vandaag Inside roerend mee eens. De voetbalanalist ziet dat overal waar gevochten wordt of andere misdaden worden gepleegd, mensen met capuchons over hun hoofd die misdaden plegen. "Ook als je kijkt naar Opsporing Verzocht, zie je dat winkeldiefstallen, bomaanslagen en overvallen door mannen met hoodies worden gepleegd."

Verbod op capuchons in voetbalstadions

Bij alle rellen in en om voetbalstadions zie je volgens Derksen dat 'gastjes met hoodies' erbij betrokken zijn. Zij komen alleen maar om te vechten. "Pieter Omtzigt pleitte er laatst voor om die dingen te verbieden. Ik weet niet of dat kan in het kader van privacywetgeving, maar anders zouden we die dingen niet meer toe moeten staan in voetbalstadions. Capuchons worden als camouflagemiddel misbruikt."

'Bang voor de beelden'

Derksen vindt dat ieder normaal mens gewoon een jas aandoet en desnoods een sjaal om als het koud is. "Mensen trekken nu met voorbedachten rade een trui of jas met capuchon aan. Want als het dan tot rellen komt, kunnen ze die over hun hoofd trekken. Ze zijn bang voor die beelden."

Deze straf staat de relschoppers van Vitesse te wachten

22 januari 2024, 13:51

De relschoppers die zondag bij Vitesse-Feyenoord over de boarding sprongen en langs het veld ruzie zochten, kunnen een flinke straf verwachten. Als Vitesse de daders vindt en de namen doorgeeft aan de KNVB, dan komen ze voorlopig geen enkel Nederlands stadion meer binnen.