Voetbalwereld reageert op overlijden legende Franz Beckenbauer: 'De mooiste voetballer van allemaal'
i

Getty Images

Voetbalwereld reageert op overlijden legende Franz Beckenbauer: 'De mooiste voetballer van allemaal'

Noah Hoogenboezem • 22:10, 08-01-2024 / Laatste Update: 08:30, 15-01-2024

De voetbalwereld rouwt om het overlijden van de Duitse legende Franz Beckenbauer. De familie van 'Der Kaiser' maakte zijn overlijden maandag bekend. Beckenbauer was al enige tijd ziek en is 78 jaar geworden. De reacties op het overlijden van de iconische speler én coach stromen inmiddels binnen.

Beckenbauer won zowel als speler én coach het WK. Hij was de aanvoerder van West-Duitsland op het WK van 1974 en bondscoach tijdens de winst in 1990. In beide toernooi won hij met 2-1 van het Nederlands elftal: in de finale van 1974 en de achtste finale zestien jaar later. De KNVB heeft inmiddels ook gereageerd op het overlijden van Beckenbauer. De voetbalbond noemt hem 'een icoon van het voetbal'. h

Das Phantom

Oud-spits Roy Makaay speelde van 2003 en 2007 voor Bayern München. Beckenbauer was toen voorzitter van Bayern. Das Phantom reageerde bij ESPN op de dood van de Duitse legende: "Hij is wat Johan Cruijff voor ons was. Een absoluut icoon. Hij was in mijn tijd op afstand aanwezig, maar meldde het wel aan de pers als hij het elftal niet goed vond. Er gaat een grootheid verloren."

Lothar Matthäus

Lothar Matthäus, de aanvoerder van West-Duitsland op het gewonnen WK van 1990, reageerde tegen BILD op het overlijden van zijn voormalige trainer: "Ik wist dat het niet goed ging met Franz, maar toch is de schok groot. Iedereen die hem kende, weet wat een geweldig persoon hij was. Een goede vriend heeft ons verlaten. We zullen hem allemaal gaan missen."

Bayern München

Beckenbauer was ook een icoon van Bayern München. De Duitser speelde tussen 1964 en 1977 584 wedstrijden voor de club en won drie keer de Europacup I, de voorganger van de Champions League. Bayern-speler Thomas Müller reageert via X: "Een van de grootste voetballers van Bayern ooit heeft ons verlaten. Rust in vrede, Keizer Franz. We zullen niet vergeten wat je voor het Duitse voetbal hebt betekend."

Lineker

Ook de voormalige Engelse voetballer Gary Lineker reageert via X. Lineker kwam ooit met een legendarische quote: voetbal is een simpel spel: 22 spelers lopen 90 minuten achter een bal aan en aan het eind winnen de Duitsers. De Engelsman schrijft: "Der Kaiser was de mooiste voetballer van allemaal. Hij won alles op een sierlijke manier."

Politiek

Niet alleen de voetbalwereld, maar ook de Duitse politiek heeft gereageerd op de dood van misschien wel de beste verdediger ooit. Bondskanselier Olaf Scholz liet weten dat hij met zijn gedachte bij de nabestaanden van Beckenbauer is: "Hij was een inspiratie voor allerlei generaties in het Duitse voetbal. We gaan hem missen."

WK als speler en coach

Beckenbauer was de tweede persoon die als speler en coach het WK wist te winnen. De Braziliaan Mario Zagallo was de eerste en hij overleed afgelopen weekend op 92-jarige leeftijd. De huidige Franse bondscoach Didier Deschamps is de enige persoon die de prestatie van Zagallo en Beckenbauer later nog heeft geëvenaard.