Volendammer Jari Vlak, die met FC Emmen 'zijn' club van de troon stootte: 'Mijn telefoon ontplofte met appjes'
i

Pro Shots

Volendammer Jari Vlak, die met FC Emmen 'zijn' club van de troon stootte: 'Mijn telefoon ontplofte met appjes'

Martijn Baars • 14:23, 15-03-2022 / Laatste Update: 15:33, 08-01-2024

De fans uit Volendam klapten, zongen en schreeuwden Jari Vlak toe. Alsof hij nog steeds 1 van hen was. Je zou bijna vergeten dat hij voor FC Emmen speelt en maandagavond de koppositie afpakte van 'zijn' Volendam in de topper in de Keuken Kampioen Divisie. Middenvelder Vlak genoot van de uitfans op de tribunes van De Oude Meerdijk en sprak een dag later als rasechte Volendammer in Emmense dienst met Sportnieuws.nl vol lof over FC Emmen én FC Volendam.

Na afloop van de wedstrijd krijgt Vlak vele felicitaties vanuit het Volendamse. "Mijn telefoon ontplofte zowat van de appjes die ik heb ontvangen", zegt hij tegen deze site. "Allemaal positief, zeker ook vanuit mijn eigen dorp. Denk dat heel Volendam wel een berichtje gestuurd heeft. Dat doet toch wel wat met je. Ook na de wedstrijd werd ik vanuit het uitvak waar de Volendammers zaten nog luid toegezongen. Dat siert de supporters van de club. Echt top.”

Nieuwe koploper en periodetitel

Bij rust heeft Vlak al 4 keer kunnen juichen. Tegen zijn oude club – en de koploper – nota bene. Juichen, inderdaad. Want hoewel hij de gehele jeugdopleiding van FC Volendam heeft doorlopen, voelt hij zich thuis bij FC Emmen. De ploeg die door de 4-1 overwinning op de oranjehemden de 1e plaats in de Keuken Kampioen Divisie heeft overgenomen.

'Mensen in Emmen zijn net Volendammers'

En dus met ook nog een periodetitel op zak op koers ligt voor promotie. Niet met FC Volendam, maar met FC Emmen. "Na het laatste half jaar met Emmen in de Eredivisie waren er wel geluiden dat er clubs geïnteresseerd waren”, aldus de Volendammer. "Maar ik heb het naar mijn zin in Emmen. De mensen zijn net Volendammers. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’ Daar hou ik wel van. Het klikt vanaf het begin al. Zowel met de trainer – die een systeem speelt dat op mijn lijf geschreven is – als met de spelers en natuurlijk met het publiek. Uniek in Nederland. Echt een geweldige groep supporters die altijd achter de spelers blijven staan. Het is een geweldige match.”

Niet rustig aan doen

Waren er nog mensen uit Volendam die Vlak en zijn teamgenoten vroegen om het rustig aan te doen? Steekpenningen aangeboden? Aan het grote feest na afloop te zien niet. "Of er steekpenningen zijn aangeboden om het rustig aan te doen? Nee, haha. Dat had overigens ook niet geholpen, hoor.”

‘Ben niet zo’n schopper. Helemaal niet tegen Volendam’

Sportief, fair en 'alle duels op de bal', zo stond Vlak op het veld. Wel tegenover oude bekende Fransesco Antonucci. Vlak is heer en meester ten opzichte van de Italiaan, gehuurd van Feyenoord. “Ik heb een vol jaar met hem gespeeld en het was leuk om hem weer te zien. Sowieso leuk om al die oude bekenden weer te zien. Ik heb het tijdens de wedstrijd netjes gehouden. Duels op de bal. Ben niet zo’n schopper en al helemaal niet tegen mijn oude club, natuurlijk.”

'Hersenlozen'

Ondanks alle mooie woorden van de Volendamse fans aan het adres van Vlak, vindt een select groepje ‘supporters’ van FC Volendam het nodig om vernielingen aan te richten in het stadion van Emmen. Vlak heeft er geen enkel begrip voor. “Het is ook helemaal niet des Volendams. Het past helemaal niet bij hoe ze zich tijdens de wedstrijd gedroegen. Ze stonden 4-0 achter, maar bleven zingen. Prachtig om te zien. Weet ook zeker dat verreweg het grootste deel van de échte supporters hier niets mee te maken wil hebben. Zoals vaker is het dan weer een klein groepje hersenlozen die het verpesten voor de rest. Doodzonde.”

Met Emmen naar de Eredivisie

Vlak wil toch positief afsluiten en daar is uiteraard alle reden voor. Zijn club is door de overwinning op Volendam de nieuwe koploper. “En dat terwijl we heel slecht begonnen aan het seizoen en Volendam – voor de nederlaag tegen Excelsior – 26 wedstrijden ongeslagen was.” Dorpsgenoot Kees Kwakman – analyticus bij ESPN – stipte dit ook nog even aan in de live-uitzending tijdens de wedstrijd. “Het zegt inderdaad wel wat over hoe stabiel we dit seizoen zijn.”

Een seizoen dat nog 8 wedstrijden duurt, maar Vlak heeft vertrouwen in de goede afloop. “Dit moet onze weg terug naar de Eredivisie worden. Dat is al het hele jaar de doelstelling en we liggen op koers. Nu deze lijn doortrekken en dan moet het goed komen.”