Vrees voor 'bijna onmogelijke' speelkalender door uitbreiding CL en EL: 'Wordt echt een helse klus'
i

Pro Shots

Vrees voor 'bijna onmogelijke' speelkalender door uitbreiding CL en EL: 'Wordt echt een helse klus'

Martijn Baars • 09:57, 19-10-2023 / Laatste Update: 12:16, 05-01-2024

Spelers en trainers klagen al jaren steen en been over de overvolle speelkalender in het voetbal. Maar in plaats van het aantal wedstrijden te verminderen, doet de UEFA er gewoon een schepje bovenop. Vanaf volgend seizoen komen er bijvoorbeeld nóg 2 Europese speelronden bij, dankzij de uitbreiding van de Champions League en Europa League. De KNVB maakt zich flink zorgen over de planning van de Eredivisie en het KNVB Beker-toernooi.

"Met alle beperkingen vanuit bijvoorbeeld politie-inzet of overheden, krijgen we het nu al nauwelijks gedraaid om de kalender rond te krijgen", zegt Jan Bluyssen van de KNVB tegen het AD. "En volgend seizoen komen er dus weer 2 internationale speelrondes bij, terwijl we - en dat is natuurlijk wel prachtig - 1 extra Europese deelnemer hebben. Het eerste goed inplannen, wordt echt een helse klus. Ik hoop niet onmogelijk.”

Hoe?

Bluyssen hoopt in december de concept-speeldagenkalender voor volgend seizoen te presenteren en gaat in november in overleg met alle clubs. "De wedstrijdbelasting wordt weer groter en dus roept dat de vraag op of we straks nog een winterstop overhouden. Kan dat nog wel? En wat als het eventjes bar slecht weer wordt? Ik denk graag in mogelijkheden, maar we zien uiteraard ook dat de uitdaging voor spelers en clubs groter wordt. En hoe willen we straks het bekertoernooi goed inplannen? Er zijn, kortom, nog heel veel vragen.”

Geen ruimte meer

Overwinteren bestaat in het seizoen 2024-2025 eigenlijk niet meer, want de ontknoping van de groepsfase van de Champions League is pas tussen half en eind januari. Dat stukje ruimte op de speelkalender is door de planners van de UEFA gretig ingezet voor poulewedstrijd 7 en 8 in de Champions League en Europa League. Bluyssen: "Januari was altijd een maand waarin je nog iets kon inhalen en ook het bekertoernooi nog deels kon inplannen.”