VS-bondscoach Berhalter bezoekt zijn internationals bij PSV: ‘Dest moet nu kijken waar zijn plafond ligt’
i

Getty Images

VS-bondscoach Berhalter bezoekt zijn internationals bij PSV: ‘Dest moet nu kijken waar zijn plafond ligt’

Martijn Baars • 09:24, 01-11-2023 / Laatste Update: 23:35, 05-01-2024

Wat doet Gregg Berhalter, de bondscoach van de Verenigde Staten, als hij een weekje in Europa is? Natuurlijk even langskomen bij PSV, waar zondagmiddag 3 van zijn spelers tegen Ajax speelden.

"Vorige week zondag was ik bij AC Milan, maandag op trainingscomplex Milanello, dinsdag bij Juventus, woensdag bij Young Boys in Zwitserland, donderdag bij Genk, vrijdag in Girona, zaterdag in Mönchengladbach en nu dus hier in het Philips Stadion", zegt Gregg Berhalter. Lekker werk hoor!

Oud-speler Cambuur, Sparta en FC Zwolle

De 50-jarige bondscoach van de Verenigde Staten, voormalig speler van SC Cambuur, Sparta en FC Zwolle, blijkt een klein logistiek wonder en somt het moeiteloos op in het Philips Stadion, waar hij afgelopen weekend tijd maakte voor een uitgebreid interview.

Een beetje Nederlands lukt na 6 jaar binnen onze landsgrenzen nog wel, maar liever een gesprek in het Engels. "Nederland voelt een beetje als 2e thuisland, omdat ik hier 6 belangrijke jaren heb doorgebracht. In Eindhoven heb ik na de wedstrijd tegen Ajax een afspraak gehad met de 3 Amerikanen die bij PSV spelen."

Sergiño Dest

"Het zijn stuk voor stuk gretige en talentvolle knapen. Sergiño (Dest, red.) is een topspeler in de Eredivisie en ook bij ons. Met zijn ervaring bij grote Europese clubs hoort hij op jonge leeftijd voor ons al bij de kern van de ploeg."

Malik Tillman

Dan heeft Berhalter nog Malik Tillman aan boord, een door PSV gehuurde middenvelder van Bayern München. "Ook hij klopt voor het nationale team op de deur", zegt Berhalter. "Malik is een technisch heel vaardige speler, die uitgedaagd moet blijven worden. Dat geldt ook voor Sergiño, die na FC Barcelona bij PSV sterk is begonnen en nu moet kijken waar zijn plafond echt ligt."

Ricardo Pepi

Spits Ricardo Pepi is een speler met een ongekend potentieel en kan bij een grote club 20 tot 25 goals maken, denkt Berhalter. "Dat is hoe ik het nu inschat en natuurlijk is het jammer dat hij bij PSV zo weinig in actie komt, want veel spelen zou beter voor hem zijn. Maar hoe moet je een aanvaller als Luuk de Jong nu eruit spelen?"

Pepi moet leren van Luuk

"Dat kan bijna niet, omdat Luuk bijna elke wedstrijd scoort en ontzettend belangrijk is voor zijn ploeg. Ricardo is nog jong en moet geduld hebben en leren van Luuk de Jong. Kijken hoe hij de bal aanvalt en ruimtes kan creëren, bijvoorbeeld. Ricardo zat niet in de WK-selectie van vorig jaar en dat was een moeilijke beslissing, maar nu is hij een stuk verder."

Nog meer Amerikanen?

PSV heeft nog meer Amerikaanse internationals op de korrel, onder wie de verdedigers Miles Robinson en Chris Richards. Geconfronteerd met de naam van Robinson zegt Berhalter dat hij absoluut het niveau heeft om bij PSV in de basis te staan.