Wat voor speler haalt PSV in huis met Ramalho? 'Hij is niet supersnel, maar wel fysiek sterk'
i

imago images/Fotostand

Wat voor speler haalt PSV in huis met Ramalho? 'Hij is niet supersnel, maar wel fysiek sterk'

Martijn Baars • 12:30, 19-05-2021 / Laatste Update: 00:55, 08-01-2024

Wie haalt PSV in huis met de Braziliaan André Ramalho Silva? De Eindhovense voetbaltrainer Ricardo Moniz haalde hem als ventje van 18 naar Europa, in zijn tijd als hoofd opleidingen van Red Bull Salzburg. "Dit is een transfer die Roger Schmidt zeker kan helpen bij PSV."

De kans dat André Ramalho Silva (29) volgend seizoen bij PSV voetbalt, is levensgroot. PSV maakt al lange tijd werk van het aantrekken van de Zuid-Amerikaan, een gelouterde man in het centrum van de defensie bij Red Bull Salzburg.

'Eigenlijk een middenvelder'

Ramalho wil graag naar PSV en Schmidt en de clubs lijken er ook wel uit te kunnen komen, gezien het feit dat het contract van de routinier volgend jaar afloopt. Dat hij nu in de laatste linie speelt, had Ricardo Moniz 10 jaar geleden niet zien aankomen. "Toen heb ik hem vanuit Brazilië naar Salzburg gehaald, waar ik toen hoofd opleidingen was”, zegt de 56-jarige Eindhovenaar tegen het Eindhovens Dagblad. "André was toen nog een centrale middenvelder en werd als een echte nummer 6 gezien, maar is later onder mijn opvolger Roger Schmidt verdediger geworden."

'Maak je borst maar nat'

Moniz vindt het volkomen logisch dat Ramalho op de radar van PSV is verschenen. "Verkijk je op de eerste plaats niet op het niveau in Oostenrijk”, zegt de ervaren coach, die in Salzburg 2 jaar zijn brood verdiende en ook hoofdtrainer was. "Ik geloof dat ze bij AZ, PSV en Feyenoord wel weten wat LASK Linz en Wolfsberger kunnen”, zo verwijst hij naar recente Europa League-verliezen van de Nederlandse clubs. "Maak je borst maar nat."

Type?

Wat is Ramalho voor type verdediger? "Hij past perfect in de filosofie van Roger Schmidt en kan heel hoog op het veld spelen. Als de rechtsback weg is, heeft hij bovendien het vermogen om bij balverlies de ruimtes heel goed te bespelen. Hij is niet supersnel, maar wel een intelligente en fysiek sterke kerel. Tactisch en positioneel goed ook. Als Schmidt op dezelfde manier wil pressen zoals hij dat in Salzburg heeft gedaan, moeten verdedigers tegen de middenlijn aan kunnen staan. Dat kunstje beheerst hij.”

Geen uitgesproken leider

Ramalho is volgens Moniz geen uitgesproken leider, maar wel een voorbeeld voor anderen. "Vanaf zijn jeugd heeft hij alles voor het voetbal over gehad. Echt alles. Ik heb altijd een zwak voor dat soort spelers, met een soort overlevingsdrang. Hij kan het wedstrijdplan van Schmidt lezen en schrijven, omdat hij geruime tijd met hem heeft samengewerkt. Een centrale man bij PSV moet goed verticaal in kunnen passen bijvoorbeeld en die kwaliteit heeft hij. André zou nu op deze leeftijd top moeten zijn en PSV is een topclub. Het lijkt me een goede match, maar hij zal denk ik nog wat meer vanuit zijn leiderskwaliteiten moeten functioneren.”