Vrouwelijke scheids bij Nederland-Letland: wie is Stephanie Frappart?
i

BSR Agency

Vrouwelijke scheids bij Nederland-Letland: wie is Stephanie Frappart?

Martijn Baars • 18:22, 27-03-2021 / Laatste Update: 10:42, 07-01-2024

Het Nederlands elftal staat zaterdagavond tegen Letland onder leiding van een vrouwelijke scheids. Het is de eerste keer dat Oranje niet door een man gefloten wordt. Maar Stéphanie Frappart (37) is verre van een groentje in het mannenvoetbal. Hier kun je de Française allemaal van kennen.

Let op: er is GEEN VAR in de WK-kwalificatie, dus ook niet bij Nederland-Letland. Wél is er doellijntechnologie in de Johan Cruijff Arena. Elk land mag zelf bepalen of het doellijntechnologie gebruikt of niet. Turkije had het bijvoorbeeld niet.

In 2014 maakte ze haar debuut in het Franse betaald voetbal. Zij floot toen haar eerste wedstrijd in de Ligue 2, het een na hoogste niveau in Frankrijk. Een jaar later kreeg ze ook wedstrijden toegewezen op het WK voor vrouwen.

2019: Ligue 1 en WK-finale

2019 werd echt haar jaar van d'r doorbraak. Ze floot op 28 april 2019 voor het eerst in de Ligue 1, in de wedstrijd tussen Amiens en Strasbourg. Ook mocht ze in de zomer van 2019 weer naar het WK voor vrouwen, waar ze zelfs de finale mocht floten. Daar zou je haar van kunnen kennen, want toen stonden de Oranje Leeuwinnen in de finale tegenover Amerika.

Lees hier: op deze zender kijk je live naar Nederland-Letland

UEFA Super Cup: Liverpool-Chelsea

Na haar succesvolle eerste halfjaar van 2019, schreef de scheids in het najaar historie door voor het eerst een Europese wedstrijd bij de mannen te mogen fluiten. Ze werd door de UEFA op de Europese Super Cup gezet tussen Chelsea en Liverpool. Op het einde van 2019 mocht ze ook nog de grote finale fluiten van de Ierse en Noord-Ierse competitie, die Dundalk dik won met 6-0 van Linfield.

Champions League en interlands

Een jaar later mocht ze van de UEFA ook haar debuut maken in de Champions League. Ze floot de wedstrijd tussen Juventus en Dinamo Kiev. In totaal floot ze al 24 wedstrijden bij de mannen. In september 2020 floot ze ook haar eerste interland: Malta-Letland. De tegenstander van Oranje van vanavond kent Frappart dus al!