'Wij zijn de beste in alle bioscopen!' Louis van Gaal krijgt eigen film over zijn leven
i

Getty Images

'Wij zijn de beste in alle bioscopen!' Louis van Gaal krijgt eigen film over zijn leven

Eimert Pruis • 21:04, 22-12-2021 / Laatste Update: 02:08, 12-12-2023

Ja, ja, ja JAAAAA! De enige echte Louis van Gaal gaat schitteren op het witte doek. Althans, daar is de bondscoach van overtuigd. In elk geval komt er binnenkort een film in de bioscoop over het leven van Louis van Gaal.

De bondscoach is de afgelopen 3 jaar gevolgd door een cameraploeg voor een film die in april te zien moet zijn in de Nederlandse bioscopen. In de productie van gelauwerd filmmaker Geertjan Lassche, waarvan de titel later wordt bekendgemaakt, zal naast aandacht voor Van Gaals carrière ook zijn gezinsleven aan bod komen. Dat maakt distributeur Dutch FilmWorks morgenochtend bekend.

'Ik heb een filmmaker toegelaten om mijn ware ik te laten zien'

Het betreft een uniek project, benadrukt ook Louis van Gaal zelf. "Ik vond het een eer om mijn medewerking te verlenen aan een film over mijn leven. Mijn imago komt niet overeen met de persoon die ik ben. Helaas. Je moet me persoonlijk kennen om door dat imago heen te kijken. Daarom heb ik voor één keer een filmmaker toegelaten."

Alles komt voorbij

In de documentaire-film blikt Van Gaal met diverse nationale- en internationale voetbalsterren terug op hoogte- en dieptepunten uit zijn kleurrijke leven, maar ook zijn vrouw en dochters spelen een grote rol. De tocht voert de kijker van de Watergraafsmeer, langs Ajax, AZ, FC Barcelona, FC Bayern München, het Nederlands Elftal en Manchester United naar Portugal. Als het verhaal bijna rond is, wordt getoond hoe deze trainer met pensioen gehoor geeft aan de oproep om toch voor de derde keer bondscoach van het Nederlands elftal te worden en op welke manier hij dit invult. De première vindt plaats op 11 april in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam en vanaf 14 april zal de film in de bioscoop te zien zijn.

Veel gesprekken met Louis

Documentairemaker Lassche volgde Louis van Gaal de afgelopen 3 jaar en voerde gesprekken met hem om een beeld te kunnen schetsen van zijn loopbaan, de ontwikkeling van het fenomeen Van Gaal en de man áchter het veelbesproken imago. Ook zijn achtergrond, gezinsleven, interesse in (sport)psychologie en zijn inzet voor de stichting Spieren voor Spieren komen aan de orde. De documentaire is een initiatief van Omroep MAX, ja die ouderenomroep.