Willem van Hanegem baalt van Feyenoord-reserve: 'Laat het verdomme zien man'
i

Pro Shots / Sportnieuws.nl

Willem van Hanegem baalt van Feyenoord-reserve: 'Laat het verdomme zien man'

Martijn Baars • 15:57, 11-04-2023 / Laatste Update: 11:50, 08-01-2024

Willem van Hanegem kwam voor Feyenoord-Ajax in de beker een kijkje nemen in de TOTO KNVB Beker Truck* op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Sportnieuws.nl-verslaggever Damian Vlottes mocht De Kromme ook nog aan de tand voelen. Van Hanegem kon wel uren over z'n cluppie praten, maar moest het kort houden. Toch kwamen er wat sappige uitspraken uit z'n mond.

Meneer Van Hanegem, het gaat heel goed met Feyenoord. Gefeliciteerd denk ik?

"Ja, dankjewel. Ik durf inderdaad wel te zeggen dat we kampioen gaan worden. Spelers die zeggen dat het nog niet zo is spelen een spelletje. Als voetballer weet je op een gegeven moment ‘dit gaat niet meer mis’. Dat gevoel heb je gewoon."

Betekent dit dan ook dat Slot een volgende stap in zijn carrière gaat maken, Tottenham Hotspur misschien?

"Ik zou niet weten waarom hij weg zou moeten gaan. Iedereen loopt maar te schreeuwen, maar ik moet het nog zien. Media en fans zeggen ‘hij moet daar heen, die club wil hem hebben, hij gaat weg’. Ze willen allemaal als 1e het nieuws hebben."

Wat zou u doen in zijn situatie?

"Nee, ik zou niet weggaan als ze kampioen worden. Als je een hele goede trainer bent en je kan in de Champions League spelen, dan zou ik toch blijven zitten. Je hebt hele mooie dingen gedaan met de club en de Champions League is dan je cadeau. Dat moet je ook willen meemaken. Je kan wel weer voor heel veel geld naar Engeland gaan, maar alle trainers sneuvelen daar."

Als we toch denken dat Slot weg zou gaan. Wie zou dan zijn ideale opvolger zijn? Peter Bosz is in ieder geval begonnen met solliciteren.

"Ja (Van Hanegem haalt onverschillig zijn schouders op) het zal mij een zorg zijn. Ik heb daar niks mee. Henk Fraser zou ik wel leuk vinden. Dan moet hij alleen zorgen dat hij anders gaat voetballen, want daar word ik niet altijd vrolijk van. Heel behoudend, maar je werkt dan bij een club als Feyenoord. Dan moet je aanvallen."

Kan een trainer die bij Vitesse en FC Utrecht ontslagen is trainer worden bij Feyenoord?

Lachend: "Er zijn wel gekkere dingen gebeurd hè. Waarvan je denkt: hoe is het mogelijk? Ik denk niet dat Fraser minder is dan de meeste trainers die genoemd worden. Alleen, hij laat ze niet voetballen als hoe hij zelf was als voetballer. Hij was vroeger alleen maar bezig met aanvallen, maar dat laat hij nu als trainer niet zien. Dat begrijp ik niet, want iedereen wil dat zien. Toen Slot naar Feyenoord ging was iedereen enthousiast vanwege zijn aanvallende speelstijl. Hij was voor alle spelers en supporters een verademing. Bij Fraser waren de spelers het af en toe zo zat en daar heb ik wel begrip voor."

Lees onder de foto verder hoe hij Feyenoord-reserve Dilrosun afmaakt

Peter Bosz is ook een aanvallende trainer.

"Dat was hij als voetballer niet, toen was het de meest verdedigende middenvelder."

Dat is voor mijn tijd.

"Dat is voor jouw tijd, nou wees blij ook."

Bij het vorige kampioensjaar mocht reservekeeper Brad Jones het seizoen afmaken. Zou u nu ook Timon Wellenreuther het seizoen af laten maken?

"Het ding is dat Bijlow gewoon de beste keeper is. Wellenreuther heeft ze 2 keer heel goed gered, maar als Bijlow fit is moet hij gewoon weer tussen de palen staan. We hadden allemaal niet gedacht dat Wellenreuther zich zo zou bewijzen. Dat is ook wel weer mooi."

Feyenoord speelt met buitenspelers dit seizoen (Jahanbakhsh en Idrissi) die misschien wel al aan hun plafond zitten. Kunnen zij volgend seizoen wel mee met het 'nieuwe' Feyenoord?

"Ik vind Paixão steeds beter worden, maar ik vind vooral Dilrosun een hele goede speler."

Hij speelt alleen niet.

"Nee, want hij laat het ook niet zien. Ik denk je gaat godverdikkie kampioen worden. Nou wat is er dan mooier voor een jonge speler dat je daarbij wil horen. Hij loopt erbij alsof hij denkt ‘ja nou ja als het gaat dan gaat het, maar anders is het ook prima’. Maar als je sommige dingen ziet, dan zie je dat hij heel goed is. Daar kan ik dan weleens de pest in hebben. Dan denk ik ‘laat het nou godverdomme zien man’. Loop er niet bij alsof het je niks kan schelen."

*Tijdens de TOTO KNVB Beker Tour brengt de TOTO KNVB Beker de betrokken speelsteden – ditmaal Spakenburg en Rotterdam – nog meer in de stemming voor de aanstaande wedstrijd. Door het organiseren van een pre-match programma komen bezoekers alle ins en outs te weten over de wedstrijd van de dag, wordt hun voetbalkennis getest en maken ze kans op unieke prijzen. Daarnaast zijn er ‘Rugdekking-sessies’ waarbij verteld wordt over de risico’s van (problematisch) gokken.