Willem van Hanegem over ophemelen Brian Brobbey: 'Hij moet het echt nog laten zien'
i

Getty Images

Willem van Hanegem over ophemelen Brian Brobbey: 'Hij moet het echt nog laten zien'

Rick Kraaijeveld • 21:48, 10-12-2023 / Laatste Update: 21:49, 07-01-2024

Willem van Hanegem heeft zich verbaasd over de hype die ineens rondom Brian Brobbey hangt. In zijn column in het AD vroeg hij zich hardop af waarom nu ineens wél de loftrompet gestoken wordt. "Brian Brobbey zal zich toch weleens afvragen of de wereld gek is geworden?", pende hij neer.

Brobbey was trefzeker afgelopen zaterdag voor Ajax tegen Sparta en heeft wel wat meer goals gemaakt afgelopen weken. Reden voor velen om hem een topspits te noemen, maar daar wil Van Hanegem niet aan. "Brobbey stond zaterdag tegen onder andere Bart Vriends, dan mag je toch ook iets van de spits van Ajax verwachten?"

Kritiek

Nog niet zo lang geleden kreeg Brobbey veel kritiek van onder andere Marco van Basten én van Ronald Koeman. Wispelturig om hem nu op te hemelen, vindt Van Hanegem. "Een maand geleden kon hij er volgens velen niets van, nu is hij opeens weer de spits voor de komende tien jaar in het Nederlands elftal."

De laatste zin komt van Aad de Mos af, die Brobbey 'onze beste spits voor de komende 10 jaar' noemde. "Waarom zou je dat nou opeens roepen? Brobbey is echt een aardige speler, maar hij heeft in dit Eredivisieseizoen precies 6 goals gemaakt. Dat zijn er 12 minder dan Santiago Giménez en Vangelis Pavlidis", schreef Van Hanegem.

Opinie

In de optiek van Van Hanegem is dat allemaal niet bevorderend voor de ontwikkeling van de 21-jarige spits van Ajax. "Als we met z’n allen willen dat Brobbey echt de top haalt, dan moeten we nu toch helemaal geen polonaise inzetten? Hem bewieroken alsof we een wereldwonder aan het werk zien. Of op onze knieën liggen na een goaltje tegen Bart Vriends."

Wel heeft hij vertrouwen in de spits. "Brian Brobbey heeft talent, zeker. En hij lijkt zich inmiddels ook te verbeteren, maar hij moet het echt nog laten zien. Dat geslijm en al die schouderklopjes, daar heeft hij op dit moment in zijn loopbaan helemaal niets aan.