WK-kwalificatie 2026 | Zo ziet de weg naar het WK eruit voor Curaçao en Suriname
Dick Advocaat / Getty Images

WK-kwalificatie 2026 | Zo ziet de weg naar het WK eruit voor Curaçao en Suriname

Brian Vesseur • 18:41, 28-01-2024

Dick Advocaat denkt dat hij zich met Curaçao kan kwalificeren voor het WK 2026. Maar hoe ziet die kwalificatie er eigenlijk uit in Noord- en Midden-Amerika? Check hier hoe Curaçao en ook Suriname kans maken op een ticket voor het WK 2026.

Curaçao en Suriname liggen geografisch gezien in Zuid-Amerika, maar behoren tot het Carabische gebied (en dus de CONCACAF). Om die reden kijken we voor dit artikel dus niet naar landen als Brazilië en Argentinië, maar naar Panama, Costa Rica en Jamaica. Dat klinkt toch iets makkelijker.

Kwalificatie WK 2026 voor Curaçao en Suriname

Er doen 32 landen mee aan de tweede ronde van de CONCACAF-kwalificatie. Naast de eerdergenoemde landen vinden we daar ook landen als Bermuda, Bonaire en de Britse Maagdeneilanden. Om maar even een beeld te geven. Curaçao is als zevende geplaatst, Suriname als twaalfde.

Poule van CuraçaoPoule van Suriname
HaïtiEl Salvador
Saint LuciaPuerto Rico
BarbadosSaint Vincent en de Grenadines
ArubaLand dat zich nog moet kwalificeren

Van die vijf landen gaan er twee door naar de volgende ronde. 

In de volgende ronde worden de geplaatste landen weer onderverdeeld over drie poules (van vier landen). De winnaar van elke poule plaatst zich direct voor het WK 2026, twee van de beste nummers twee spelen nog een intercontinentale play-off. Dat betekent dat dat land bijvoorbeeld nog een play-offwedstrijd speelt tegen een land uit Oceanië.

Al gekwalificeerd

Curaçao en Suriname hebben dit keer meer kans dan ooit om zich te kwalificeren voor het WK 2026. De Verenigde Staten, Canada én Mexico zijn als gastlanden namelijk al gekwalificeerd. Normaal gesproken zijn dat dé toplanden in de CONCACAF. Daarnaast doen er 48 landen mee, in plaats van 32.