Dick Advocaat vindt plaatsing voor WK met Curaçao realistisch: 'Anders waren we in Spanje op het strand gaan liggen'
Dick Advocaat. © Pro Shots

Dick Advocaat vindt plaatsing voor WK met Curaçao realistisch: 'Anders waren we in Spanje op het strand gaan liggen'

08:39, 28-01-2024 / Laatste Update: 08:41, 28-01-2024

Dick Advocaat heeft bij zijn eerste persconferentie als bondscoach van Curaçao duidelijk gemaakt dat hij daar niet alleen maar aan de slag is gegaan om te genieten van het mooie weer. De 76-jarige coach ziet zelfs kansen om zich te plaatsen voor het WK van 2026.

"Dat is realistisch", zei Advocaat op de persconferentie over het halen van het WK over twee jaar. Dat toernooi wordt gehouden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De voormalig coach van onder meer Oranje, PSV, Feyenoord en AZ gaat er alles aan doen om daar van de partij te zijn: "Als we waren gekomen voor het mooie weer, hadden we ook in Spanje op het strand kunnen gaan liggen.”

Curaçao moet twee groepsfases zien door te komen om het WK te halen. De loting voor de eerste ronde is inmiddels gedaan en daarin treft de ploeg van Advocaat Haïti, Saint Lucia, Barbados en Aruba. Haïti staat op de wereldranglijst een plekje boven Curaçao: 89 om 90. De andere teams staan veel lager. Advocaat moet bij de eerste twee eindigen om door te gaan naar de volgende ronde.

Goede organisatie

Zoals altijd is het voor Advocaat belangrijk dat er een goede organisatie staat. Niet alleen op het veld, maar ook buiten het veld: "Dat is nu het geval. Voor ons is het belangrijk dat er meer goede spelers met Curaçaose roots mee gaan doen. In de afgelopen jaren zijn er veel afgehaakt, dat willen we veranderen."

Advocaat werkt met een heleboel bekende namen in Curaçao. Cor Pot is zijn assistent, Kees Jansma de perschef en Khalid Sinouh is de technisch directeur van de bond. 

Lange adem

Het duurt nog even voordat de belangrijke kwalificatiewedstrijden voor de deur staan, want pas in juni begint Curaçao aan de kwalificatie. De groepsfase eindigt pas een jaar later in juni 2025. Als Curaçao dan bij de eerste twee hoort, speelt het in het najaar van 2025 de volgende ronde. Daarin worden de tickets voor het WK verdeeld.