Zo ging het knallende promotiefeest in Volendam: 'Het was niet normaal'
i

ProShots

Zo ging het knallende promotiefeest in Volendam: 'Het was niet normaal'

Martijn Baars • 00:17, 24-04-2022 / Laatste Update: 01:24, 12-12-2023

FC Volendam is gepromoveerd en dat hebben ze geweten in het vissersdorp. Na het laatste fluitsignaal gingen de meegereisde supporters al uit hun dak in Stadion De Vliert, maar het échte feest barstte pas los nabij het stadion in Volendam. En ging door tot in de late uurtjes!

Het was nog zeker geen gedane zaak tegen FC Den Bosch. Volendam kwam snel op een 0-2-voorsprong en het leek allemaal koek en ei. Na de 1-2 werd het echter nog ongekend spannend en sommigen supporters trokken wit weg van spanning. Zo zag ook Henk Veerman. Volendammer in ‘buitenlandse’ dienst. De speler van FC Utrecht was aanwezig in Den Bosch en vindt het een wonder dat er geen hartaanvallen zijn geconstateerd.

“Het was wel ‘lekker’ dat zij nog even de 1-2 maakten", zegt Veerman. "Dat maakte de spanning helemaal ondraaglijk. Het moment dat de wedstrijd even stil werd gelegd, kwam als geroepen. Want naast dat Volendam echt even slecht in de wedstrijd zat, zaten de supporters er ook helemaal doorheen."

‘Uniek om dit mee te maken’

Dit alles maakte de ontlading na afloop des te groter. Zowel in het stadion als later in Volendam zelf zag Veerman een feest dat zijn weerga niet kent. “En ik moest gewoon trainen, vanmorgen. Zwarte dag uit mijn leven dus”, lacht de boomlange topspits die momenteel herstellende is van een voetblessure.

"Ik heb het vrijdagavond dus niet uitbundig kunnen vieren, maar kon het niet laten om even mijn gezicht te laten zien. Ik heb het 13 jaar terug al eens meegemaakt, maar toen was ik nog een broekie en ging het een beetje langs me heen. Om het nu bewust mee te maken, is echt uniek."

‘Robert Mühren verdient een standbeeld’

Veerman zag het vertrouwen onder de supporters gedurende het seizoen groeien. Ook de harde kern zelf groeide wekelijks. “Iedere week werd de Hekside groter. Er ontstaat echt iets en dat is prachtig om te zien.” Als er iemand is die de Volendammer in Utrechtse dienst nog even wil noemen, is het toch wel Robert Mühren.

“Als je er eerst 100 bij Cambuur inschiet en ze de Eredivisie in helpt dan ben je al een grote. Vervolgens gaat hij alsnog vol risico naar Volendam terug. Met een grote kans dat hij afgebrand wordt. Alle druk op zijn schouders, maar hij flikt het weer. Hij heeft de ploeg echt bij de hand genomen en verdient een standbeeld.”

Uitgesteld feestje

Ook aanvoerder Damian Mirani wordt geroemd om zijn leiderschap dit seizoen. Een seizoen met ups en downs dat uitmondde in een groot volksfeest. Een volksfeest dat Jari Vlak, Volendammer in Emmense dienst, nog kent van een aantal weken terug. Vrijdagavond had het weer een feestje voor zijn ploeg moeten worden met het behalen van kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. Door de overwinning van Volendam laat dat nog even op zich wachten.

‘Al je vrienden en familie op de tribune’

“Als het dan toch uitgesteld moet worden, dan gelukkig wel om deze reden”, lacht de middenvelder van Emmen. “Ik gun de spelers van Volendam dit succes ontzettend. We hadden van tevoren het hier al over gehad. Dat het mooiste zou zijn als zowel Emmen als Volendam zou promoveren en dat het dan uitkomt, is natuurlijk helemaal geweldig.”

Zowel Veerman als Vlak kijken uit naar het treffen met hun oude club in de Eredivisie. “Dat is alweer flink jaartjes terug voor mij”, vertelt Veerman. “Dat zal een bijzonder pot worden voor mij en voor de supporters.”

Vlak: “Dan kan ik weer een weekendje op Volendam blijven. Je weet ook dat al je vrienden en familie die wedstrijd op de tribune zitten en je hebt ook nog binding met het publiek. Dat maakt het gewoon ontzettend leuk.”

‘We worre kampioen’

Duizenden Volendammers – jong en oud – verzamelden zich diep in de nacht om spelers en staf toe te juichen op een geïmproviseerd feestterrein nabij het stadion van FC Volendam. Een feestje vieren kun je aan de Palingboeren wel overlaten en dat werd eens te meer duidelijk. Het ene na het andere feestnummer werd luidkeels meegezongen door supporters en spelers.

Vooral het nummer Oe Moet Ut Dan van de Volendammer kermisformatie Flak Zullie deed het goed. ‘En wat je kenne doen, geef mijn nou maer un zoen en laet me maer me gang gaen. We worre kampioen!’

Oranje vuurzee

Zanger van Flak Zullie en die hard Volendam-supporter Cornell Tol kan nog praten, maar het lichaam is – naar eigen zeggen – aan renovatie toe. ,,Het begon al met het uitzwaaien van de spelers. Honderden supporter stonden daar al met oranje fakkels. Ze waren allemaal bloednerveus en het hele dorp leefde mee.

De spanning werd in het stadion werd alleen maar groter, maar toen het laatste fluitsignaal klonk, leek het wel een vulkaanuitbarsting. De beleving vanuit de mensen was echt ongelooflijk. Ook mensen die niet zoveel met voetbal hebben, maakten van dichtbij mee hoeveel dit losmaakt. Het was al met al geweldig.”

Goedheiligman

Dat beaamt ook de Goedheiligman (FC Volendamfanaticus William Keizer) zelf. Zoals bij alle belangrijke wedstrijden van FC Volendam had hij zijn oranje tabbert weer aan inclusief oranje mijter. "Het was niet normaal. Wat een feest”, vertelt Keizer die wel een kanttekening heeft richting de burgemeester. “De Heen en Weer hoort gewoon op de dijk. Dat is traditie en het is doodzonde dat de burgemeester dat niet begrijpt.”

Jongensboek

Voor voorzitter Piet Kemper is het een jongensboek dat waarheid wordt. Hij begon samen met Team Jonk een aantal jaar terug aan dit project en neemt afscheid als voorzitter met promotie.

“Ik heb er geen woorden voor. Kwam vanmorgen vroeg pas thuis, even een uurtje geslapen en toen ben ik onder de douche gestapt. Ik keek in de garderobekast en heb gewoon weer een oranje t-shirt aangetrokken. Ik ga het vandaag namelijk gewoon weer vieren. Zo trots ben ik hier op. Wat we hier neer hebben gezet, is echt geweldig!”