Tegenstander van Nederland in de achtste finale: grootste kans op Portugal

21 juni 2021

ANP
Tegenstander Nederland achtste finale

Meer dan 30 procent. Dat is de kans dat Nederland in de achtste finales van het EK voetbal Portugal treft, zegt Peter Hendrix, docent cognitiewetenschap en kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Tilburg, tegen het AD. Hij maakte een computersimulatie om de volgende opponent van Oranje te voorspellen.


,,Net als zo’n beetje iedereen op dit moment vroeg ik me af wie de volgende tegenstander van het Nederlands elftal op het EK zal worden", zegt Hendrix. Dus ontwikkelde hij een computersimulatie om precies dat uit te rekenen.

Lees ook: Juich niet te vroeg: tegen Tsjechië heeft Oranje bijna net zulke beroerde statistieken als tegen Portugal

Hoe werkte zijn simulatie?
Om tot dit getal te komen draaide Hendrix 10.000 simulaties. Hoe dat precies werkt? Alle bestaande uitslagen worden automatisch vanaf de UEFA-website geladen. Om goede voorspellingen te doen voor de poulewedstrijden die nog moeten komen, gebruikt Hendrix quoteringen van bookmakers. Uiteraard kent de simulatie ook de UEFA-regels die bepalen bij welke uitslagen wie tegen wie moet.

Nederland-Portugal kwam dus 3200 van 10.000 keren uit de simulatie: 32 procent.

LET OP: Het is gunstig als Oekraïne – Oostenrijk vanavond gelijk wordt

Ook goede kans op Schotland en Kroatië
Op nummer 2 staat momenteel Schotland. De kans dat Nederland dat land tegenover zich ziet in de achtste finale is 19 procent, op de voet gevolgd door Kroatië (18 procent). Daarna komen Tsjechië en Frankrijk (allebei 11 procent). Dat we Duitsland tegenkomen in deze fase is inmiddels niet heel waarschijnlijk: die kans is 3 procent.

Wat moet er gebeuren dat Nederland toch niet tegen Portugal moet? ,,Het is voor Nederland vooral van belang dat de nummer 3 uit zowel groep C (de groep van Nederland zelf) als D zich kwalificeren", zegt Hendrix. ,,In dat geval ontloopt Oranje sowieso een sterke tegenstander uit groep F.”

Lees hier alles over hoe je weet tegen wie Nederland moet in de achtste finales.