UEFA grijpt in na ophef: Oekraïne moet omstreden EK-shirt aanpassen voor duel met Oranje

10 juni 2021

AP

Oekraïne moet van de UEFA het speciaal voor het EK ontworpen shirt aanpassen. Het betreft niet het omstreden silhouet van het land, maar een slogan die door de UEFA te heftig wordt gevonden. De shirts moeten op tijd zijn aangepast voor zondagavond 21.00 uur, als tegen Oranje wordt gespeeld.


Volgens de Europese voetbalunie staat er een slogan op het tenue die 'duidelijk van politieke aard is'. Dat is reglementair verboden. De UEFA keurde de leuze 'glorie aan onze helden' af. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand van 2014 in Oekraïne.

Protest
De Russische voetbalbond had eerder deze week bij de UEFA een officieel protest ingediend. De Russen wezen de UEFA op de politieke lading van het Oekraïense tenue.

Het EK-shirt van Oekraïne vertoont een landkaart, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door pro-Russen gecontroleerde separatistische regio's Donetsk en Lugansk.

Verboden
“Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement”, betoogden de Russen. “Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek."

De UEFA op zijn beurt spreekt over het uitvoeren van een 'diepgaande analyse'.