Vertrouwen bij Leeuwinnen-bondscoach Parsons voor topduel met Zweden: ‘Zijn prijzen gewend’

8 juli 2022

Pro Shots / Remko Kool

De Oranje Leeuwinnen spelen zaterdagavond meteen tegen topfavoriet Zweden. De wedstrijd in Sheffield begint om 21.00 uur. Bondscoach Mark Parsons blikte vrijdag vooruit op de wedstrijd.


Van Dominique Janssen en Lineth Beerensteyn is het nog onduidelijk of zij fit genoeg zijn. Beiden gingen woensdag voortijdig naar de kant op de training. Voorzorg, zei Janssen toen. Het 2-tal verscheen na het persmoment wel op de training.

"Over allebei ben ik optimistisch", zei Parsons. "Als het niet lukt, hebben we nog jonge speelsters in de groep die belangrijke ervaringen hebben opgedaan. Die ervaringen, zoals het Tournoi de France in februari, worden nog waardevoller."

Taaie kost
Tegenstander Zweden is de nummer 2 van de wereld en speelt al jaren constant. Nederland daarentegen kende geen vlekkeloze voorbereiding op het EK. "We starten het toernooi niet als beste team", zei Parsons daarover. De coach werd vergezeld door keepster Sari van Veenendaal.

"We zijn de trotse regerend kampioen, maar hebben dat genoeg gevierd. Dit is een nieuwe tijd", aldus de doelvrouw. Over het algemeen gezien schat men gastland Engeland, Zweden en ook wel Spanje en Frankrijk hoger in dan de Leeuwinnen. "Het verschil op dit EK en met de Olympische Spelen is enorm", rondde Parsons af. "Er zijn 6 favo's en elk toernooi heeft 1 of 2 verrassingen. We gaan zien wie dat gaan worden."