Oranje Leeuwinnen winnen 1e WK-wedstrijd met 1-0 van Portugal: hoofdrol Van der Gragt

Rick Kraaijeveld • 13:26, 23-07-2023 / Laatste Update: 20:52, 11-12-2023

De Oranje Leeuwinnen hebben de 1e wedstrijd op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland gewonnen van Portugal. Stefanie van der Gragt zorgde voor de enige goal aan Nederlandse kant. Portugal maakte het aan het eind van de wedstrijd nog even spannend, maar Nederland was veel beter over de gehele wedstrijd gezien.

De Oranje Leeuwinnen startten de wedstrijd erg goed en creëerden al gauw wat kansen. De 1e echte grote kans was er na 12 minuten toen de bal voor de voeten van Lineth Beeresteyn viel. Zij schoot op doel, maar door een verdedigster van Portugal vloog de bal over het dak van het doel heen.

Goal!

De corner die daar uit kwam betekende direct de 1e goal van Nederland. De hoekschop van Sherida Spitse belandde bij de 2e paal op het hoofd van Van der Gragt die kruislinks inkopte. Een soort kopie van de goal tegen Portugal op het EK. In eerste instantie werd de goal afgekeurd vanwege buitenspel. Jill Roord stond namelijk bij de 2e paal waar de bal erin ging, maar na een VAR-moment waarbij de scheidsrechter zelf keek, besliste ze dat de goal geldig was.

Overmacht

Daarna was het wachten op de 2e goal van Nederland, want de Oranje Leeuwinnen waren echt veel beter dan Portugal. In de hele 1e helft loste Portugal géén schot op doel. Nederland juist genoeg. Roord had dé 2-0 op haar schoenen, maar ze wist geen doelpunten te maken. Ook had Beerensteyn weer een grote kans 5 minuten voor tijd, maar ze zag haar poging naast gaan.

In het begin van de 2e helft ging Nederland vrolijk verder met kansen creëren. Daniëlle van de Donk kwam oog in oog met de keepster van Portugal, maar schoot niet ver genoeg in een hoek waardoor het een makkelijke prooi was voor de keepster.

Portugal

Richting het einde van de 2e helft kwam Portugal iets meer aanzetten, in de laatste 10 minuten werd het echt nog even spannend voor de Leeuwinnen. Ze kwamen er zelf niet meer uit en Portugal werd steeds brutaler en vonden zichzelf vaak terug in de 16 van Nederland.