Australië schakelt slap Denemarken uit en bereikt voor 2e keer de laatste 16 op WK

30 november 2022

Getty Images

Australië heeft zich voor de 2e keer in de geschiedenis geplaatst voor de 8e finales van het WK. Dat deed het door een slap en inspiratieloos Denemarken met 1-0 te verslaan. Zij mogen (terecht) de koffers pakken en richting huis gaan.


Denemarken moest de wedstrijd tegen de Socceroos winnen, want alleen dan zouden ze verzekerd zijn van een plek in de 8e finales van het WK. Ze begonnen dan ook voortvarend: in het eerste kwartier maakten de Denen de dienst uit op het veld. Ze kwamen via een schot van Mathias Jensen dicht bij de openingstreffer, maar Australië-keeper Matthew Ryan redde knap.

Daarna werd het een stuk rommeliger. Het lukte Denemarken niet meer om grote kansen te creëren en de Australiërs kwamen beter in de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden. Maar zij hoefden dan ook niet. Zij hadden aan een gelijkspel genoeg. De ruststand was 0-0.

Australië op voorsprong
Ook in de 2e helft hield het spel van beide ploegen niet over. Vedette van Danish Dynamite Christian Eriksen kwam ook niet in het spel voor. Na een uur spelen viel oud-Ajacied Kasper Dolberg in: aan hem de ondankbare taak om zijn ploeg over het dode punt heen te helpen.

Maar dat zou hem niet gaan lukken: amper 2 minuten nadat Dolberg het veld in kwam, scoorde Mathew Leckie de 1-0 voor Australië. Kort daarvoor was Tunesië op voorsprong gekomen tegen Frankrijk, dus Denemarken zat enorm in de problemen. Bij deze stand was Australië virtueel door naar de volgende ronde. Dat lukte ze voor het eerst in 2006 en het zou gelijk een evenaring zijn van de beste prestatie ooit op een WK.

Denemarken erg slap
Zelfs na de goal van Leckie bleven de Denen slap voetballen. Het leek alsof er totaal geen geloof meer in de ploeg zat. Niks lukte bij Denemarken, toch de nummer 10 op de FIFA-ranglijst. Zeker na het bereiken van de halve finale op het EK in 2021 mochten we wel meer verwachten van de Denen.

Ook de Australiërs speelden niet best, maar zij deden dat in ieder geval met strijd en passie. Zij mogen zich opmaken voor een ontmoeting met de winnaar van Groep C. Wie dat is, wordt na de wedstrijden van 20.00 uur woensdagavond bekend.