De GOAT is eindelijk wereldkampioen! Argentinië wint in bloedstollende finale na pingels van Frankrijk

Jeroen Rooseboom • 19:55, 18-12-2022 / Laatste Update: 04:56, 12-12-2023

Argentinië is wereldkampioen voetbal! De Zuid-Amerikanen hadden er penalty's voor nodig tegen een uit de dood herrezen Frankrijk, maar Lionel Messi heeft eindelijk zijn WK-titel te pakken.

De Argentijnen begonnen sterk aan de wedstrijd, geholpen door een slordig Frankrijk. Na 10 minuten hadden Julian Alvarez, Alexis Mac Allister en Rodrigo de Paul al kansjes gehad, zonder heel gevaarlijk te worden. Na 10 minuten hadden Julian Alvarez, Alexis Mac Allister en Rodrigo de Paul al kansjes gehad, zonder heel gevaarlijk te worden.

Frankrijk ging net wat meer aanvallen toen het volledig mis ging voor de Fransen. Ousmane Dembelé maakte een lichte overtreding op Angel di Maria in het strafschopgebied en scheidsrechter Szymon Marciniak wees naar de stip. Het was uiteraard Lionel Messi die mocht aanleggen van 11 meter en hij faalde niet: Argentinië stond na 23 minuten op een 1-0-voorsprong.

Tranen bij Di María

Frankrijk leek even wakker geschud door de tegengoal, maar nog geen kwartier later stond het al 2-0. Angel di María was het eindstation na een prachtige counter over meerdere schijven en oog in oog met Hugo Lloris was hij de winnaar. De speler van Juventus brak direct in tranen uit: het was duidelijk hoeveel deze goal voor hem betekende.

Didier Deschamps was het zat na de 2-0 en besloot nog voor de rust in te grijpen. Hij haalde de onzichtbare Giroud en de onfortuinlijke Dembelé naar de kant voor Marcus Thuram en Randal Kolo Muani. Daardoor schoof Kylian Mbappé door naar de punt van de Franse aanval. Maar Les Bleus kwamen er totaal niet aan te pas, de Argentijnen zaten overal bovenop en zelfs een muisje was niet door de verdediging geglipt.

Griezmann en Mbappé onschadelijk gemaakt

Dat beeld zette zich ook voort in de 2e helft. Antoine Griezmann, die vooraf door veel analisten werd bewierookt, werd bijvoorbeeld totaal onschadelijk gemaakt door het Zuid-Amerikaanse middenveld. Ook van Mbappé hadden we nog niks gezien. De Argentijnen zetten ook direct weer 1 van hun oude, vertrouwde wapens in: tijdrekken. Bij het minste of geringste rolden ze over de grond, waar ze gelijk een flinke tijd bleven liggen.

Plotselinge wederopstanding van Frankrijk

Mbappé liet pas na 70 minuten voetballen van zich horen. Zijn schot, het eerste van de wedstrijd voor Frankrijk, vloog hoog over het doel van Emiliano Martínez. Net op het moment dat het leek alsof de Fransen de hoop hadden opgegeven, kregen zij een penalty mee na een overtreding op Kolo Muani door Nicolas Otamendi. Mbappé scoorde en de comeback was on!

Nog geen minuut later was die comeback alweer volbracht. In een razendsnelle counter, door balverlies van uitgerekend Messi, was het weer Mbappé die de bal achter Martínez werkte. Frankrijk was opeens weer springlevend. Check de 2 goals van Mbappé hier!

Zo slecht en slap als De Haantjes speelden voor de 2-1, zo levendig en vol energie waren ze na de gelijkmaker. Plots stond er geen maat meer op Mbappé en kon geen enkele verdediger van Argentinië hem meer bijbenen. Toch werd er in de reguliere speeltijd niet meer gescoord: we gingen verlengen.

Voorzichtig in verlenging

Na de stormachtige ontwikkelingen in het laatste deel van de wedstrijd, keerde de rust tijdens de verlenging weer een beetje terug. Beide landen gingen voorzichtig te werk. Argentinië werd wel gevaarlijk via invaller Lautaro Martínez, maar hij vond Dayot Upamecano op zijn weg.

Maar Messi bleek uiteindelijk toch de grote verlosser, al had hij daar wel de doellijntechnologie voor nodig. In het tweede deel van de verlenging scoorde hij uit een rebound, waarbij het eerst niet zeker was of de bal wel volledig over de lijn gegaan was. Toen scheidsrechter Marciniak naar de middellijn wees, steeg er een orkaan van geluid op uit het Lusail Stadium.

Maar weer was het nog niet gedaan. De Fransen kregen in de 117e minuut opnieuw een penalty, die wederom werd benut door Mbappé. Check de benutte strafschop hieronder! Tekst gaat verder onder de tweet.

Penalty's moesten gaan uitwijzen wie er wereldkampioen zou worden. Mbappé benutte zijn penalty opnieuw, net als Messi. Vervolgens pakte Martínez de strafschop van invaller Kingsley Coman. Dybala, ook een invaller, miste niet en zette zijn land op voorsprong. Aurélien Tchouaméni schoot naast namens Frankrijk, Leandro Paredes scoorde vervolgens weer. Kolo Muani wist het net ook te vinden, maar omdat Gonzalo Montiel niet miste was Argentinië wereldkampioen.