Ecuador-supporters misdragen zich met liedjes over bier en homofobe spreekkoren: FIFA start onderzoek

24 november 2022

Getty Images

De supporters van Ecuador liggen onder een vergrootglas bij de FIFA. Tijdens het openingsduel op het WK tegen Qatar (2-0 voor Ecuador) zongen ze de Zuid-Amerikanen dat ze bier wilden, wat niet is toegestaan in het stadion, en zouden ze homofobe spreekkoren over buurland Chili ten gehore hebben gebracht.


Dat deden ze omdat Chili heeft geprobeerd om te voorkomen dat Ecuador naar het WK mocht. De Chilenen stelden dat Ecuador-speler Bryan Castillo niet speelgerechtigd was tijdens de kwalificatie voor het eindtoernooi. Daarom vonden ze bij Chili dat zij naar het WK mochten gaan. De FIFA is zo tegen homofobie dat ze de OneLove-aanvoerdersband verboden, maar ze stellen toch een onderzoek in.

Lees ook: Van Gaal bevestigt: Nederland gaat GEEN statement maken zoals Duitsland deed

Boetes
De FEF, de Ecuadoraanse voetbalbond, is bang voor boetes. "Ik weet dat er een enorm ongemak is door de Byron Castillo-kwestie en dat mensen erop willen reageren", zei Michelle Deller, directeur van de FEF. "Maar we zijn een vreedzaam volk, we zijn goede mensen. Laten we heel voorzichtig zijn en niet iets doen dat een boete tot gevolg kan hebben. We moeten onze emoties beheersen. Steun Ecuador meer dan ooit, maar zonder iemand aan te vallen."

Ecuador kreeg eerder boetes van de wereldvoetbalbond, omdat er tegen Venezuela een drone over het veld vloog en omdat er een supporter het veld op kwam tegen Argentinië. En dat is Deller nog niet vergeten. "Dat ging om voor Ecuadoraanse begrippen enorme bedragen. Dus laten we dat nu voorkomen."