Ghana mag 5 minuten hopen op een stuntje, maar verliest verdiend van Portugal

Joris Kaper • 19:59, 24-11-2022 / Laatste Update: 03:20, 12-12-2023

Portugal heeft zijn 1e wedstrijd op het WK in Qatar gewonnen van Ghana. Onder aanvoering van Cristiano Ronaldo wonnen de Portugezen met 3-2. De zege was verdiend, al liet Ghana zich niet zomaar naar de slachtbank leiden.

Zoals verwacht zochten de Portugezen de aanval en dat leidde tot 2 kansjes van Cristiano Ronaldo. Ghana loerde ondertussen op de counter, maar tot kansen leidde dat eigenlijk niet. Na een dik half uur leek niemand anders dan Ronaldo voor de 1-0 te zorgen, maar daar ging een overtreding van de Portugees aan vooraf. En dus ging dat feestje niet door.

0-0 ruststand

Ondanks het overwicht van de Portugezen wist Ghana de rust met 0-0 te halen. Mohammed Kudus (Ajax) pakte vlak voor rust nog een gele kaart, toen hij met gestrekt been een duel inging met Cancelo.

2e helft

De 2e helft was een stuk leuker dan de 1e. Aan het begin van de 2e helft kroop Ghana iets meer uit z'n schulp en dat leidde eindelijk ook tot een goede kans. Kudus stoomde op vanaf het middenveld en zag vervolgens zijn schot net langs het Portugese doel vliegen.

Toch kwam Portugal op voorsprong tegen Ghana. Cristiano Ronaldo liet zich in een duel opzichtig vallen en versierde daarmee een pingel, die vervolgens door hemzelf onberispelijk werd binnengeschoten.

Toch gaf Ghana niet op en dat leidde zelfs tot de 1-1. De assist was van Ajacied Mohammed Kudus, de goal van André Ayew.

Lang kon Ghana er niet van genieten: 7 minuten later stond er namelijk een 3-1 stand op het bord. Eerst was het João Félix die voor de 2-1 zorgde.

Vlak daarna deed ook Rafael Leão van zich spreken, toen hij vanaf randje buitenspel de bal vakkundig achter doelman Ati-Zigi schoot: 3-1.

Met de 3-1 was de wedstrijd ook wel gespeeld. Toch kwam Ghana vlak voor tijd nog terug tot 3-2 door een kopgoal van invaller Osman Bukari.

De gelijkmaker viel daarna echter niet meer. Doelman Diogo Costa maakte nog een blunder toen hij de bal voor zich neerlegde maar daarbij een Ghanees over het hoofd zag en dat zorgde bijna voor de gelijkmaker in de slotseconde. Gelukkig voor hem liep dat goed af.

Ghana mocht een paar minuten hopen op een kleine verrassing, maar de zege van Portugal was uiteindelijk wel verdiend. Door de zege gaat Portugal aan de leiding in Groep H met 3 punten. Uruguay en Zuid-Korea hebben 1 punt, Ghana uiteraard 0.