U-S-A, U-S-A! Team USA wint bloedstollende strijd van Iran en wordt de tegenstander van Oranje

29 november 2022

Getty Images
Team USA

Team USA mag tegen het grote Oranje van bondscoach Louis van Gaal voetballen in de 8e finales van het WK. De Verenigde Staten wonnen in een lekkere, maar zeer beladen wedstrijd met 1-0 van Iran. In dezelfde Groep B werd Engeland winnaar door Wales met 3-0 te verslaan. USA is dus 2e.


Lees ook: Engeland freewheelend naar groepszege na overwinning op kleine broertje Wales

Iedereen weet waarom de VS en Iran elkaar niet mogen. De Iraanse spelers mogen hun eigen regime ook niet en lieten dat al zien bij het volkslied. Toch streden de Iraniërs voor wat ze waard waren. Voetbal gaat immers boven alles. Het was niet genoeg.

Team USA heeft de toekomst
De VS was gewoon een stuk beter en heeft ook de toekomst. Tegen Oranje gaan we zien of er in de nabije toekomst al geschiedenis geschreven kan worden. Voor de 6e keer is Amerika een ronde verder op het WK. Meestal was de 8e finales het eindstation, maar tegen het Oranje van nu zijn er kansen.

Soccer players full of passion
De Amerikanen zorgden voor een heerlijke 1e helft. Vol passie vielen de soccer players aan en het zorgde voor een heel eenzijdig begin. Team USA heeft dan ook een paar geweldige talenten met Tyler Adams, Weston McKennie, Yunus Musah en Timothy Weah. Daarvoor ga je naar het stadion of zet je de tv aan.

Druistige Dest
En het team van de VS leek ook een Amerikaanse motivatiespeech te hebben gehoord want ze barstten van de energie. Op de rechtervleugel zagen we nog een oude bekende van Ajax. Sergiño Dest walste op en neer. Niet altijd goed, niet altijd zuiver, maar altijd druistig en opportunistisch. En dat leverde ook wat op.

Pulisic prikt raak en raakt geblesseerd
Na een paar goede acties van de oud-Ajacied was het vlak voor rust raak. Hij kreeg een bal op maat van Adams en kopte die voor het doel. Christian Pulisic, de beste en meest ervaren speler van allemaal, prikte binnen.


Pulisic schiet VS naar de 8e finales

Schitterende goal verpest door VAR
Nog voor dat de waterkoker van de Qatarese thee werd aangezet stond er even 0-2 op het scorebord. Weah brak door en met een heel subtiel tikje verschalkte hij doelman Alireza Beiranvand en rolde de bal binnenkant paal binnen. De VAR pakte echter de speciale technologie erbij en gaf de grensrechter gelijk: buitenspel.

Captain America kan niet verder
Pulisic kwam niet meer terug na de rust. De topspeler van Chelsea raakte bij het maken van het doelpunt dusdanig geblesseerd dat hij niet meer verder kon.

Iran gaat voor dat punt
In de 2e helft ging Team USA lekker verder met aanvallen, maar ook Iran moest zich laten gelden. De Iraniërs hadden ook wel door dat ze van Wales niets hadden te duchten. Die stonden dik achter tegen Engeland en dus wisten ze dat 1 punt genoeg is voor kwalificatie voor de 8e finales.


De Iraanse fans hebben geen vingernagels meer over

Iran laat zich eindelijk zien
Het dwong Iran tot aanvallen en eindelijk noteerde het team van bondscoach Carlos Queiroz een doelpoging. Even later was invaller Saman Ghoddos zelfs heel dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot, die minstens tussen palen had gemoeten, ging ver naast.

Bal tussen de palen
Iran kreeg uiteindelijk wel een bal tussen de palen in de 82e minuut. Ali Karimi leek zijn arm te gebruiken toen hij de bal bijna in het doel werkte. Goalie Matt Turner redde, dus het maakte allemaal niet uit.

Iran komt met slotoffensief
Ondertussen leek de op papier zo uitgebluste Iraniërs opeens vol energie te zitten. Team USA zat er een beetje doorheen en begon langzaam te vrezen voor een late tegentreffer. Iran had al in de vorige wedstrijd gestunt door diep, heel diep in blessuretijd 2 keer te scoren tegen Wales.

Extreem spannende blessuretijd
We kregen liefst 9 minuten blessuretijd en de VS zette zich schrap. Zeker toen Ramin Rezaeian een vrije trap op een gevaarlijke positie mocht nemen. Hij krulde de bal voor en Morteza Pouraliganji dook met zijn hoofd naar de bal: net naast!

Penalty Iran?
Mehdi Taremi ging nog schreeuwend naar de grond in de 16 toen hij een hand op zijn schouder voelde. Een overdreven val en dus zei de Spaanse scheidsrechter Lahoz: opstaan en doorvoetballen.

VS verdiend verder
Maar hoeveel minuten er ook bij werden getrokken, Iran kreeg de bal er niet meer in. Het zou ook niet verdiend zijn geweest. De VS heeft 5 punten gehaald uit 3 duels en liet in elke wedstrijd goede dingen zien. Een zeer geduchte tegenstander van Oranje. Misschien wel het Tsjechië (Zie EK 2021) van dit WK?