Kroatië stunt en kegelt Brazilië na penalty's uit het WK na bloedstollend duel

Jeroen Rooseboom • 19:49, 09-12-2022 / Laatste Update: 17:45, 07-01-2024

Kroatië heeft Brazilië in een diepe rouw gedompeld. Het kleine Europese land versloeg de gedoodverfde favoriet in de kwartfinale van het WK na strafschoppen. Het was een bloedstollend spannende wedstrijd, waarin de Kroaten zelfs nog in de verlenging op achterstand kwamen.

De wedstrijd kende een wat tamme openingsfase. Brazilië had in het eerste deel van de 1e helft veel de bal en probeerde een gaatje te vinden in de verdediging van de Kroaten. Maar het blok op het middenveld en de sterke verdediging van het Europese land liet bijna niks door. Het lukte de Brazilianen dan ook niet om tot het gewenste dominante spel te komen.

Veteraan Modric had het middenveld volledig onder controle en bepaalde het spel voor zijn ploeg. Op de tribune merkte je ook dat De Goddelijke Kanaries niet echt goed in de wedstrijd kwamen: aan het begin van de wedstrijd moedigden de vele Brazilianen in het stadion hun ploeg nog luidkeels aan, maar naarmate de eerste helft vorderde, werd het steeds stiller in het stadion. Grote kansen werden er voor beide doelen niet gecreëerd in de eerste helft.

— Squawka (@Squawka) December 9, 2022

Het zegt genoeg dat een rechtsback tot dan toe de Man of the Match was.

Brazilië schiet uit de startblokken

Maar in de tweede helft was alles anders. Dominik Livakovic, doelman van Kroatië, kon vlak na rust nog net een inzet van zijn eigen verdediger Josko Gvardiol keren. In diezelfde aanval werd nog een handsbal geclaimd door de Brazilianen, maar daar ging VAR Pol van Boekel niet in mee. Ook aan de andere kant was het direct raak, maar bij de Kroaten was er niemand om een voorzet van Perisic binnen te werken.

Daarna bleven Neymar en zijn mannen de aanval zoeken. De aanvaller van Paris Saint-Germain werd vrij voor de keeper gezet, maar de hoek was moeilijk dus Livakovic kon redding brengen. De doelman van Dinamo Zagreb hield zijn ploeg de gehele 2e helft goed op de been, door keer op keer redding te brengen op Braziliaanse schoten. Hij groeide uit tot 1 van de uitblinkers aan Kroatische zijde.

Croatia's goalkeeper 🧤⛔ pic.twitter.com/wwTSCsZ8Ym

— Soccer AM (@SoccerAM) December 9, 2022

Verlengen

Beide ploegen wisten niet te scoren in de reguliere speeltijd, dus werden ze veroordeeld tot de verlenging. Daarin ging Brazilië door met wat ze aan het doen waren: het doel van de Kroaten opzoeken. Maar bij allebei de teams was het beste er wel af. Invaller Antony was nog fris en zorgde voor dreiging, maar de rest van zijn ploeg had het moeilijk na al dik 90 minuten voetballen.

Dat gold ook voor Neymar, maar opeens liet hij toch weer zijn grote klasse zien. Via een vlotte combinatie met Paqueta kwam hij alleen voor Livakovic, waar hij omheen wandelde en de bal in het dak van het doel schoot: 1-0 voor Brazilië in de 106e minuut.

Daarna leek het geloof bij Kroatië wel gebroken. Ze probeerden het wel, maar de vermoeidheid was groot. Totdat invaller Bruno Petković toch zijn kans schoon zag om doelman Alisson te verschalken. Zo stond het in de 116e minuut opeens weer 1-1.

Pingels

En zo zou een wedstrijd van Kroatië weer beslist worden door een strafschoppenserie. In de vorige ronde was dat ook al het geval, toen moest Japan eraan geloven.

Nadat Vlasic de eerste penalty voor Kroatië benutte, stopte Livakovic de daarop volgende van Braziliaan Rodrygo. Majer, Casemiro, Modric en Pedro faalden daarna niet. De stand was 3-2 voor de Kroaten op dat moment. Door de misser van Marquinhos na de benutte penalty van Orsic lag Brazilië uit het toernooi. Wat een sensatie!