Luis Enrique ontslagen als bondscoach van Spanje na dramatische achtste finale WK

8 december 2022

Getty Images
Luis Enrique

De Spaanse voetbalbond heeft bondscoach Luis Enrique ontslagen na het dramatisch verlopen WK. Spanje werd na een ontluisterende achtstefinalewedstrijd via penalty's verslagen door Marokko.


Op het WK speelde Spanje 2 wedstrijden geweldig. De Spaanse ploeg functioneerde als een team en tikte de bal naar lievelust rond. Costa Rica (7-0) werd zo dolgespeeld. Ook Duitsland kwam goed weg met een gelijkspel (1-1). Daarna was het op met het Spaanse elftal. De Spanjaarden tikten de bal wel rond, maar creëerden nauwelijks kansen. Na de 2-1-nederlaag tegen Japan, ontsnapte Spanje nog door als nummer 2 van de poule door te mogen. Tegen Marokko was de deceptie compleet.

Superslechte 8e finale en penalty's
De 8e finale tussen Spanje en Marokko was niet om aan te zien. Beide ploegen deden niets en alleen Spanje hield de bal in de ploeg. Bij de strafschoppen bleek ook nog dat Spanje er niet op had geoefend. Keeper Yassine Bono hield alles tegen (al hielp zijn thrashtalking ook).

De la Fuente
In Spanje schreeuwen ze sindsdien om het vertrek van Luis Enrique en donderdagmiddag gaf de Spaanse bond duidelijkheid. De opvolger is Luis de La Fuente. Hij won al veel prijzen met Spaanse jeugdelftallen.

Lees ook: Dit is de opvolger van Luis Enrique bij de Spaanse nationale ploeg

Ruim 4 jaar bondscoach
Op het WK van 2018 strandde Spanje ook in de 8e finales na strafschoppen. Toen tegen Rusland. Daarna trad Luis Enrique in dienst. Met Barcelona won hij als trainer onder meer de Champions League en twee landstitels. Ook als speler was hij succesvol met de Spaanse topclub. Daarnaast kwam hij jaren uit voor rivaal Real Madrid.

Goed EK
Een goed CV heeft Luis Enrique dus en het ging ook een tijdje crescendo met Spanje. Hij smeedde er echt een team van want echte sterspelers heeft Spanje al een tijdje niet meer. Op het EK in 2021 haalde hij met Spanje de halve finales. In de Nations League bereikte Spanje de finale. Ook deze editie staat Spanje (met Nederland) bij de Nations League Finals. Toch gaat Spanje die finaleronde niet met Luis Enrique als bondscoach spelen na 2 desastreuze WK-wedstrijden.


Luis Enrique moet zijn spullen pakken