Marokko is de 1e Afrikaanse WK-halvefinalist ooit na stunt tegen Portugal

Marcel Roes • 18:56, 10-12-2022 / Laatste Update: 00:59, 12-12-2023

Marokko is het 1e Afrikaanse land ooit in de halve finale van een WK! Zaterdag wonnen de Leeuwen van de Atlas van Portugal met 1-0.

De enige goal van de pot kwam in de 42e minuut en de maker was Youssef En-Nesyri. Uit een assist van Yahya Attiat-Allah kopte hij de bal achter Portugal-keeper Diogo Costa, die misschien beter niet zijn goal uit had kunnen komen en ook nog te laat kwam.

In die 1e helft waren de Marokkanen iets minder afwachtend dan in de vorige match tegen Spanje, maar na rust groeven ze zichzelf weer in als een stel mollen. Portugal had 80 procent balbezit die helft. Ook nadat Cristiano Ronaldo inviel (51') kwam er geen stormloop tot stand.

Portugoal?

Echt in de hoogste versnelling leken de Portugezen niet op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Misschien dachten ze: die goal valt toch wel. Al 10 WK-duels op rij had het land minstens 1 keer geschoord.

Bruno Fernandes probeerde het in de slotfase nog met een korte vrije trap, misschien geïnspireerd door de manier waarop Oranje vrijdagavond de 2-2 maakte tegen Argentinië. Inmiddels was Portugal wel met meer kracht gaan pushen.

Rood

Invaller Walid Cheddira (Bari) kreeg nog rood, nadat hij een kansje enorm had verprutst, en Marokko-keeper Yassine Bounou zat er goed bij op een schot van CR7.

Vlak voor tijd had Zakaria Aboukhlal (ex-AZ) de 2-0 op de sloffen. Hij leek te bevriezen en kwam oog in oog met de keeper niet eens tot een schot. Pepe kopte daarna naast. Wat een chaos!

Marokko!

De Marokkanen sleepten de 1-0 over de streep, waardoor alleen Canada op dit WK een goaltje maakte tegen het land. We zien het Noord-Afrikaanse land terug in de halve finale in Qatar!