Matig België boekt schrale zege op verrassend sterk Canada

23 november 2022

Getty Images

België is aan het WK 2022 te Qatar begonnen met een zuinige en onverdiende zege op Canada: 1-0. De enige goal van de avond werd gemaakt door Michy Batshuayi, vlak voor rust.


Allerlei statistieken wijzen erop dat de Belgen tegen de verhoudingen in wonnen. Neem de verhouding qua schoten: 9 om 21. Of hoe groot de kansen waren, oftewel expected goals: 0,99 versus 2,82. Dan miste Alphonso Davies ook nog een penalty.

Zuinig
Loopt de Belgische gouden generatie dan echt op zijn laatste benen? Of had bondscoach Roberto Martinez de filosofie van Louis van Gaal overgenomen: 'zuinig spelen'. Want met energie smijten, dat deed de nummer 3 van het WK 2018 in elk geval niet. En de Canadezen wel.

Ja, pas later in de 2e helft begon het er op te lijken. Toen werd de bal wel snel rondgespeeld, toen gaf Kevin De Bruyne wel steekballetjes.

Canada
En Canada, dat nog nooit scoorde op een WK, blijft met lege handen achter. Maar wat lieten ze verrassend veel zien. Het kan bijna niet anders dat ze tegen Marokko en/of Kroatië wel de ban breken.