Nederland – Qatar minst bekeken duel van Oranje op een EK of WK deze eeuw

30 november 2022

Pro Shots
oranje-kijkcijfers

Oranje staat op het WK in Qatar in de 8e finales, maar het spel is tot nu toe nog niet echt om over naar huis te schrijven. En dat is ook te zien aan de kijkcijfers, want die zijn historisch slecht! En dat heeft natuurlijk ook te maken met andere zaken.


Naar het laatste groepsduel van Nederland tegen Qatar (2-0) keken slechts 3,8 miljoen Nederlanders. Daarmee is dit het minst bekeken duel van Oranje op een EK of een WK deze eeuw. En de vorige 2 groepsduels waren de kijkcijfers ook al behoorlijk laag. Naar de eerste 2 groepswedstrijden keken zo'n 4,3 miljoen mensen, terwijl dat aantal normaal dik boven de 5 miljoen ligt. Op het WK in 2014 keken er nog zo'n 7 miljoen mensen naar het 1e groepsduel van Nederland (5-1 winst tegen Spanje).

Meest bekeken programma van de dag
Het duel van dinsdag was wel het best bekeken programma van de dag. De nabeschouwing werd bekeken door bijna 2,4 miljoen kijkers. Naar het duel tussen de VS en Iran keken ruim 1,8 miljoen mensen. Het meest bekeken duel van Oranje ooit is de wedstrijd op het WK 2014, tegen Argentinië in de halve finale. Daar keken ruim 9 miljoen Nederlanders naar.

Redenen
Behalve het povere spel zijn andere redenen een grotere oorzaak van de lage kijkcijfers. Uiteraard speelt het tijdstip (16.00 uur of 17.00 uur) een rol, omdat veel mensen dan nog aan het werk zijn. Ook werd er opgeroepen tot een boycot van de duels in verband met de schendingen van de mensenrechten in Qatar