Lionel Messi's WK-droom blijft in leven: Argentinië wint simpel van Polen, dat óók door is

Bart van der Wijst • 22:59, 30-11-2022 / Laatste Update: 22:50, 11-12-2023

Argentinië heeft zich knap herpakt op het WK na het dramatische begin tegen Saudi-Arabië. De Argentijnen dansten op een dun koordje van uitschakeling, maar gaan 'gewoon' door naar de 8e finales. Lionel Messi en co wonnen in hun beste wedstrijd tijdens dit wereldkampioenschap met 2-0 van Polen, dat óók door is ondanks een overwinning van Mexico.

Al vanaf minuut 1 was het spelbeeld duidelijk. Argentinië, gesteund door duizenden luidruchtige landgenoten op de tribunes, wilde de klus snel klaren. Zij hadden echter geen rekening gehouden met de Poolse doelman Wojciech Szczęsny.

Octopus

Argentinië had meer balbezit en kreeg ook kleine kansjes. Zo schoot Julian Álvarez tegen Szczęsny op en vlamde Marcos Acuña meteen daarna voorlangs. Aan de andere kant stond superspits Robert Lewandowski op een eilandje, hij kreeg zelden een bespeelbare bal. Het was dus wachten op de 1-0 en die viel bijna vanuit een directe corner. Ángel dí Maria verraste Szczęsny net niet.

Toch leek Argentinië goedkoop op voorsprong te komen. Messi fopte scheidsrechter Danny Makkelie en VAR Pol van Boekel na een kleine tik op de neus van doelman Szczęsny. De bal ging op de stip en Messi ging achter de bal staan. Szczęsny bewees echter maar weer eens waarom hij een penaltykiller is en stopte het schot van Messi.

Over en sluiten

Dus gingen de Argentijnen enigszins teleurgesteld aan de Maté, maar al vrij snel na de break barstte het feestje los. Alexis Mac Allister, met Schotse en Ierse roots, frommelde binnen de minuut de openingstreffer binnen. Hoe de bal er in ging maakte niet uit voor de Argentijnen, iedereen was door het dolle heen.

Toch ging het niet gek veel later haast mis. Een van de spaarzame mogelijkheden van Polen vloog er bijna in. Kamil Glik kopte een voorzet naast. Argentinië speelde het bibberende moment vlug uit het lijf en kwam al snel weer tot kansen. Manchester City-spits Álvarez schoot de Argentijnen na een knappe actie definitief naar de laatste 16, waar Australië wacht.

Nagelbijtende Polen

Argentinië wist na 67 minuten dus dat het groepswinnaar zou worden. Zij konden de wedstrijd rustig uitspelen, voor Polen was het nagelbijten. Op het andere veld stond het 2-0 voor Mexico en dus stonden die landen in alles gelijk. Polen had alleen het voordeel dat het minder gele kaarten had gekregen dit toernooi.

Dus stonden zij op P2. Het enige wat ze moesten doen, was nog een half uur overleven. Dat lukte met hangen en wurgen, want in de extra tijd wipte invaller Nico Tagliafico de bal over de keeper. Iedereen hield de adem in, maar gelukkig voor Polen kopte iemand de bal vervolgens over de achterlijn. Daardoor bleef het 2-0 en werd de telefoon erbij gepakt voor de andere wedstrijd. Daar scoorde Saudi-Arabië in blessuretijd nog een keer en dus mag Polen zich melden in de 8e finales. Feest bij Lewandowski en z'n landgenoten.