Gestoorde scenario’s Groep E op WK 2022: alle landen kunnen nog door

1 december 2022

Pro Shots
scenario-wk-2022-groep-e-duitsland-spanje-japan-costa-rica

Wát een chaos gaan we donderdagavond (20.00 uur) te zien krijgen in Groep E. Letterlijk elk land uit die poule kan nog naar de knock-outfase op het WK 2022. Spanje heeft met 4 punten de beste papieren, verrassend genoeg staat Duitsland momenteel onderaan met 1 punt. Alle scenario's op een rijtje.


Programma:
Costa Rica - Duitsland
Japan - Spanje

Scenario Spanje


Spanje heeft aan 1 punt genoeg om door te gaan. Het moet zelfs gek lopen, willen de Spanjaarden niet doorgaan. Maar bij een overwinning van Japan op Spanje en Costa Rica op Duitsland, eindigt Spanje toch echt op plek 3. Ook als de zege van Japan en Duitsland op Costa Rica ervoor zorgen dat een doelsaldoverschil van 8 doelpunten (tussen Spanje en Duitsland) wordt goedgemaakt, wordt Spanje uitgeschakeld.

Scenario Japan


Japan zit in een lastige situatie. Het moet namelijk een resultaat halen tegen Spanje om door te gaan. Bij een zege is het zeker van de volgende ronde, bij een gelijkspel is het afhankelijk van de tegenstanders. Het doelsaldo van Japan is 0, waardoor Duitsland (momenteel een doelsaldo van -1) met minder dan 2 doelpunten verschil moet winnen van Costa Rica om niet over Japan heen te gaan. Costa Rica kan bij een gelijkspel van Japan ook nog over Japan heen, als het zelf van Duitsland wint.

LEES OOK: Alles kan in Qatar! Wesley Sneijder scharrelt 3 modellen skybox binnen bij WK 2022

Scenario Costa Rica


Het scenario van Costa Rica sluit aan op dat van Japan. De Midden-Amerikanen hebben 3 punten en moeten winnen om zeker te zijn van de achtste finale. Bij een gelijkspel is het afhankelijk van het resultaat van Japan; het doelsaldo van de Aziaten is véél beter.

Scenario Duitsland


Duitsland kan in het mooiste geval nog 2e worden in Groep E. Maar dat hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn: een zege is (waarschijnlijk) al genoeg. Als Duitsland wint, komt het op 4 punten. Spanje heeft nu 4 punten en Japan 3. Als Spanje wint, wordt Duitsland bij een zege 2e. Als het gelijk wordt tussen Spanje en Japan, moet het doelsaldo van de Duitsers beter zijn dan dat van Japan. Een zege met 2 of meer doelpunten verschil volstaat waarschijnlijk al. Als Japan van Spanje wint, heeft Duitsland wel een probleem. Het moet dan het doelsaldo van Spanje (8-1) goedmaken, terwijl het momenteel een doelsaldo van 2-3 heeft. Zelf met 7-0 van Costa Rica winnen lijkt dan minstens het devies. Hopelijk voor Duitsland helpt Japan een beetje mee om dat doelsaldoverschil goed te maken.