Inspiratieloos Oranje voetbalt zich tegen Qatar in slakkentempo naar groepswinst

Brian Vesseur • 18:54, 29-11-2022 / Laatste Update: 08:19, 12-12-2023

Nederland heeft zich gekroond tot groepswinnaar van Groep A op het WK 2022! Dinsdagmiddag werd gastland Qatar met 2-0 verslagen. Daardoor heeft Oranje zich verzekerd van de achtste finale, maar er is nog veel werk aan de winkel. Het matige Qatar kon met enige regelmaat nog aardig gevaarlijk zijn tegen het Nederlands elftal.

Voor Qatar zat het toernooi er eigenlijk al op, maar na 2 nederlagen wilde het gastland ongetwijfeld de eigen eer redden door niet met dikke cijfers te verliezen. Het Nederlands elftal had op zijn beurt een punt nodig om zeker te zijn van de volgende ronde. Bij een nederlaag was het afhankelijk van het resultaat bij Ecuador - Senegal.

De Roon en Memphis

Op het middenveld koos bondscoach Louis van Gaal voor Marten de Roon naast Frenkie de Jong. Op die manier kon De Jong - of tenminste, zo was de bedoeling - meer aan voetballen toekomen. Voorin was het eindelijk de beurt aan Memphis Depay, die in de vorige 2 wedstrijden als invaller in het veld kwam na een lange blessure. Tegen Qatar kon hij op voorhand 60 minuten meedoen.

Wie anders dan...

Na 20 minuten voetballen in Qatar was de stand nog altijd 0-0. Waar Oranje het beste van het spel had, daar deed Qatar zeker niet onder qua kansen. Tenminste: beide ploegen hadden 1 keer op doel geschoten. Oranje had in de tussentijd al een stuk vaker naast geschoten.

Het duurde daarna niet lang meer voor het 2e schot op doel van Oranje wél raak was. En wie anders dan Cody Gakpo moest het doen? Nadat hij de openingsgoal scoorde tegen Senegal (2-0) én Ecuador (1-1), deed hij het ook tegen Qatar.

1-0! Het is weer Cody Gakpo die het doet. Met een geplaatst schot zet hij Oranje op voorsprong #NEDQAT #WK2022https://t.co/yBRziPTZcs pic.twitter.com/7urkXRqFRA

— NOS Sport (@NOSsport) November 29, 2022

Verder was de 1e helft niet om aan te gluren. Mensen op Twitter keken nog liever naar opdrogende verf. Een achtste finale - tegen wie dan ook - lijkt opeens een stuk moeilijker dan eerder gedacht.

Maar daar is Frenkie!

Hoewel Qatar hier en daar gevaarlijk werd, was het Nederland dat aan het begin van de 2e helft weer scoorde. Memphis kreeg de bal naast het doel, schoot op de keeper en zag dat Frenkie de Jong knap voor zijn man kwam om de bal binnen te tikken. De achtste finale leek toen al wel binnen.

2-0! Meteen na rust verdubbelt Frenkie de Jong de voorsprong van Oranje. Pas zijn tweede interlandgoal #NEDQAT #WK2022https://t.co/yBRziPCWas pic.twitter.com/lbP7X3CFQV

Na een minuut of 66 ging Memphis er dan toch echt af voor Vincent Janssen, terwijl Davy Klaassen het veld verliet voor Steven Berghuis. Nog geen nieuwe debutanten, dus! Het wisselen bleek na een paar minuten al een goede keuze, want Janssen en Berghuis zorgden samen voor de 3-0. Janssen legde af, Berghuis kon zo binnentikken. Helaas bleek na een VAR-check dat Gakpo - eerder in de aanval - hands had gemaakt.

Ook de latere wissels waren bekenden: Teun Koopmeiners en Wout Weghorst. Zo bleven jongens als Xavi Simons (die zijn Oranje-debuut nog moet maken) en Luuk de Jong op de bank. Kenneth Taylor mocht wel zijn WK-debuut maken: hij kwam er 5 minuten voor tijd in voor Frenkie de Jong. De eindstand was toen al bepaald.