Voor het eerst penalty's! Kroatië naar kwartfinale na lange pot tegen Japan

Marcel Roes • 19:42, 05-12-2022 / Laatste Update: 21:36, 07-01-2024

De 8e finale tussen Japan en Kroatië is gewonnen door de Kroaten! Na 90 minuten was het 1-1, na 120 minuten was dat nog steeds zo. De strafschoppenreeks eindigde in een Kroatisch feestje: 3-1.

Vooraf werden de Kroaten als lichte favoriet gezien, ondanks de heldendaden van Japan in de groepsfase. En de stuntploeg ging daar mee door, want in de 40e minuut zette Daizen Maeda de Samurai Blue op 1-0, na een kort genomen hoekschop door Ritsu Doan.

Bij rust zal de Kroatische bondscoach hebben gezegd dat het bij de Vatreni ontbrak aan lef en initiatief. Die boodschap kwam aan. In de 55e minuut kopte Ivan Perisic van een meter of 12 binnen, na een voorzet van Dejan Lovren. Het was de 33e interlandgoal van de Tottenham Hotspur-speler.

Perisic

De 2e helft was een kwartier bezig of de Kroaten hadden al meer schoten gelost dan in de 1e helft. Perisic werd alsmaar ongrijpbaarder voor Japan. En in de 66e minuut was er weer een gevaarlijke kopbal: invaller Ante Budimir mikte een halve meter naast. 10 minuten later ramde Perisic van grote afstand naast, althans: Tomiyashu toucheerde de bal nog net.

Verlenging

De scheids floot af, de spelers kregen wat rust en toen was het tijd voor de verlenging. De Kroaten zullen zich frisser en positiever hebben gevoeld, want bij de Japanners leken de krachten weggevloeid.

In de 1e helft van de verlenging oogden beide landen machteloos. De Japanse invaller Kaoru Mitoma rende nog wel 17 meter het veld over, waarna hij schoot en keeper Dominik Livakovic moest redden met een boksbeweging.

In de 2e helft was het geen heel fraai schouwspel meer. Kramp, vermoeidheid, bangheid: ze zorgden voor saai geschuif. Kroatië-speler Lovro Majer had in de slotfase nog een schotje.

Strafschoppen

De Japanse ploeg maakte het erg lastig voor zichzelf door de eerste 2 strafschoppen te missen. Uiteindelijk ging er maar 1 in bij de Aziaten, Kroatië maakte er 3 van zijn 4.